Gemeenten zoals Enschede zijn ook zelf bezig met vergroenen, zoals hier op het Van Heekplein het centrum.
Gemeenten zoals Enschede zijn ook zelf bezig met vergroenen, zoals hier op het Van Heekplein het centrum.

UT onderzoekt hittestress in steden

Duurzaamheid

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor het fenomeen hittestress. Een aardig deel van de openbare ruimte en tuinen in ons land liggen vol met steen. Dit heeft onder meer gevolgen voor wateroverlast bij flinke buien. In de zomer werkt het hittestress in de hand: het is onaangenaam warm dankzij alle tegels. Maar hoe groot is dit effect precies? Daar gaat onder meer de Universiteit Twente onderzoek naar verrichten.

TWENTE - De Universiteit Twente start nu samen met drie andere technische universiteiten een groter onderzoek naar het fenomeen opwarming van de stad. Enschede is hierbij één van de onderzoekssteden.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek worden op elf plekken in de stad speciale meetkastjes opgehangen aan lantaarnpalen. Deze meten dan de weersomstandigheden op die locaties. het gaat dan om de temperatuur, luchtvochtigheid, zonnestraling, luchtdruk, windsnelheid, windrichting en de hoeveelheid neerslag. Zo kan het proces van opwarming beter in kaart gebracht worden evenals de verschillen tussen diverse straten en buurten. Meten is immers weten. Binnenkort worden de kastjes geplaatst. de eerste resultaten worden dan over een half jaar verwacht.

Belangrijk onderzoek

Met het onderzoek wil men beter in kaart brengen hoe een stad precies opwarmt. Gedurende de dag wordt het binnen steden warmer dan daar buiten. Het verschil kan soms wel 8 graden zijn. Hierdoor koelt het ook ‘s nachts minder af, wat kan zorgen voor onaangename plaknachten in de zwoele zomers. De verwachting bij de onderzoekers is dat dit door klimaatverandering de komende decennia alleen nog maar erger gaat worden, met langere en hetere hittegolven. Dit kan concrete nadelige effecten hebben zoals een slechtere gezondheid, slechte slaapkwaliteit of overlijden. Ook aspecten zoals de productiviteit, waterkwaliteit en beschikbaarheid van koelwater worden dan negatief beïnvloed.

Groener wonen

De meeste lezers zullen inmiddels bekend zijn met initiatieven om een positieve kentering te geven aan deze verwachting. Zo nemen diverse Twentse steden - waaronder Enschede - deel aan het ludieke NK Tegelwippen. Dit spoort met name particulieren aan om hun tuin te vergroenen door tegels te verruilen voor gras, bomen en planten waar mogelijk. Het liefst in combinatie met maatregelen die ook andere vormen van wateroverlast kunnen verminderen, zoals het afkoppelen van de regenpijp van het riool en in plaats daarvan regenwater op te vangen in een regenton. Gemeenten doen ook zelf al veel om de openbare ruimte groener te maken, maar verreweg de meeste grond in ons land is nog altijd particulier bezit.

King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 3 uur geleden
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 23 uur geleden
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 23 uur geleden
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen gisteren
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel gisteren
Afbeelding
Bomvolle Koningsdag in de Boeskoolstad gisteren
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen gisteren
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau gisteren