Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink) Foto: Shutterstock

Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest

Cultuur

Afgelopen week vierden wij het Suikerfeest, het feest dat het einde van de ramadan markeert. Hassan en Fatima maken er jaarlijks een goede gewoonte van om mij en hun buren en vrienden dan uit te nodigen. 

OLDENZAAL - De vriendelijkheid die ze mij geven brengt een golf van positiviteit met zich mee; niet alleen bij mij maar vooral ook bij de buren die waren genodigd. In de ochtend waren de mannen naar de Moskee gegaan zo vertelde Hassan. Jong en oud waren samen gekomen om hun dankbaarheid te tonen en vooral ook te bidden voor vrede en voorspoed. 

Bij Fatima voel je een diepe verbondenheid met haar familie en naaste vrienden. Het huis was versierd en er waren de kinderen die lachend rondrenden. Fatima had met haar vriendinnen een grote tafel voorbereid met allerlei lekkernijen. Er waren schalen vol met ma’amoul, dadelkoekjes gevuld met noten en poedersuiker bestrooid. Er waren ook plakken van die mierzoete baklava, kleverig en zoet dat aan je vingers blijft plakken. Ook het heerlijke drankje Raki streelde mijn keel. Maar het was niet alleen het eten en drinken dat ons samenbracht; het was ook de geest van verhalen delen. Het is niet alleen de zon die de harten van de mensen verwarmt, maar het is de liefde en vriendschap die je voelt bij dit samen zijn. Het Suikerfeest is voor mij meer dan alleen een dag van feesten. Het is een middag van herinneringen aan de kracht van een familiegemeenschap en de vreugde die wordt gevoeld bij het geven. Ik als oude man ervaar jaarlijks deze dag als een Godsgeschenk.

Vocht rondom hart en langen kunnen een hele impact hebben op je gezondheid.
Vocht waar louter lucht hoort te zijn 2 uur geleden
Afbeelding
Recept: Gestoomde schelvis met wortelmix en botersaus 22 mei, 14:03
Senioren beschermen was een belangrijk aspect van de pandemie. Onder meer door hen vroegtijdig te vaccineren.
ANBO-PCOB: 'Klachten na corona nog vaak niet herkend bij senioren' 21 mei, 11:57
Afbeelding
Rookmelders redden levens 20 mei, 13:51
Afbeelding
Ook ouderen krijgen nog vaak te maken met leeftijdsdiscriminatie 20 mei, 13:47
Snelle behandeling is essentieel, zeker bij een herseninfarct.
Kunt ú een beroerte goed herkennen? 19 mei, 12:44
Bij de historische leeskring worden boeken over de geschiedenis gelezen en besproken.
De historische leeskring: samen boeken kiezen en bespreken 18 mei, 13:54
Afbeelding
Stoelen voor de muziekkoepel 17 mei, 16:56