Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei. Foto: Picasa

Kennismaking met lokale verenigingen

Verenigingen

Oldenzaal is een gezellige, actieve gemeenschap waar veel mooie verenigingen te vinden zijn. Maar niet iedereen is bekend met dit brede aanbod. Om hier verandering in te brengen werd afgelopen zondag de Verenigingendag gehouden op het Plechelmusplein.

OLDENZAAL - Afgelopen zondag stond Oldenzaal in het teken van verbindingen maken. De nieuwkomers in Oldenzaal konden de zondagochtend kennis maken met de stad en het gemeente bestuur. ‘s Middags stond in het teken van een kennismaking met het verenigingsleven, zowel voor nieuwe inwoners als bestaande Oldenzalers. Er werd gestart met een ontbijt en een kennismaking met het college van Burgemeester en Wethouders, met aansluitend een stadswandeling. Hier kon men wat meer leren over de lokale geschiedenis.

Veel verenigingen

De Boeskoolstad heeft veel te bieden op het gebied van cultuur, sport en vrije tijd. Het zonnige voorjaarsweer nodigde uit om je als vereniging of club te presenteren, maar het aantal deelnemende verenigingen viel behoorlijk tegen. Toch kon men op een laagdrempelige manier beperkt in contact komen met een deel van al het moois dat Oldenzaal te bieden heeft op het gebied van sport, recreatie en cultuur. Petje af voor die stichtingen en verenigingen die zich wel manifesteerden en zich presenteerden. De ambitie is om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken, onder auspiciën van Oldenzaal Promotie en de dag- en nachtburgemeesters, Patrick Welman en Peter Sieger. Oldenzaal heeft veel verenigingen, clubs waar de inwoners zich nog wel belangeloos als vrijwilliger willen inzetten bij de voetbal, hockey, de carnavalsvereniging, de wandelvierdaagse, zangkoor of toneel-vereniging.

Onder druk

Toch staat ook het bloeiende verenigingsleven in Oldenzaal onder druk: de vergrijzing neemt toe en jongeren hebben tegenwoordig andere prioriteiten en bezigheden. Veel verenigingen en clubs zijn op zoek naar nieuwe leden, krachtige bestuurders en vrijwilligers om de continuïteit te waarborgen. Zonder vrijwilligers zouden veel activiteiten immers niet mogelijk zijn. Deze week maakte het CBS bekend dat de mate van vrijwilligerswerk inmiddels weer gestegen is naar het niveau van voor corona. Toch is er over het algemeen een behoorlijke afname zichtbaar van de bereidheid om er te willen zijn voor een ander. Zo is het Smartlappen Festival ter ziele evenals het dementievriendelijk koor ‘Vergeet Mij Niet’. Ook de Oldenzaalse Ouderenbond ziet het aantal leden drastisch afnemen.

Drempels over

Het aantal alleenstaande ouderen stijgt en even zo het aantal dementerenden in onze stad. Ook voor hen zijn verenigingen belangrijk om onder de mensen te blijven. Dus de vrijwilligers in onze stad zijn dan ook meer dan nodig. “De tijd van de bingo is voorbij” sprak Theo, “we hebben een tekort aan man/vrouw kracht. We zijn aan het inslapen.” Soms is het lastig om letterlijk de drempel bij een vereniging of club over te stappen en je te presenteren. Vandaar dat dit initiatief zijn voortgang moet blijven krijgen, het biedt verenigingen en clubs en de mensen jong en oud de mogelijkheden om te sterken en te groeien en te komen tot een sterk en blijvend verenigingsleven in de Boeskoolstad. Daar hebben we allemaal baat bij, zo is de boodschap.

De jeugd van budovereniging Hantei gaf ook diverse demonstraties.
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 4 mei, 14:45
Echtpaar Hofstra - Stappenbeld.
Twee Oldenzaalse echtparen vierden hun 60-jarig jubileum 3 mei, 15:43
Afbeelding
Oldenzaal wipt er fanatiek op los! 3 mei, 15:04
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 3 mei, 14:29
Het Syrisch Orthodox vrouwenkoor Oldenzaal zal ook optreden. Ze houden de Aramese vlag vast. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Graan en Korenfestival op zaterdag 11 mei in Oldenzaal 3 mei, 12:23
Afbeelding
Herdenking Jan J. Zorn zaterdag 3 mei, 12:07
Foto: Herbert Huizer
Tankenberg mooie beproeving voor Ronde 3 mei, 12:03
bridgen is gezellig
Zomer bridgedrive start op 13 mei 3 mei, 12:00