De lege stoelen actie moet mensen bewust maken van de risico's in het verkeer.
De lege stoelen actie moet mensen bewust maken van de risico's in het verkeer. Foto: Shutterstock

Lege stoelen voor 65 verkeersdoden

Algemeen

Deze zaterdag 25 november staan er 65 lege stoelen in het Oldenzaalse winkelcentrum de Vijfhoek. Nee, ze zijn niet bedoeld om op te zitten, maar juist om stil bij te staan. Elke lege stoel is symbolisch voor een Overijsselse verkeersdode. Een dood die in de meeste gevallen niet had hoeven gebeuren...

TWENTE - De Provincie Overijssel vraagt met de actie speciale aandacht voor de risico’s in het verkeer. In 2022 vielen er in Overijssel 65 doden in het verkeer. Landelijk lag dit cijfer op 745 doden. Dit was het hoogste aantal sinds 2008, hoewel dit nog steeds flink minder is dan wat het ooit was.

Grootste risico’s
Verreweg de meeste verkeersdoden waren fietsers het afgelopen jaar; landelijk 291 mensen. 225 mensen kwamen om het leven als inzittende van een auto, waarbij 170 bestuurders en 55 passagiers. Daarnaast vonden 57 voetgangers de dood, 47 bromfietsers, 46 motorrijders en 39 mensen in een scootmobiel.

Elektrische fiets
Opmerkelijk is dat het aantal slachtoffers onder fietsers sterk toegenomen was sinds 2021 en dat dit op het hoogste niveau sinds 1996 lag. Tegelijk nam het aantal fatale ongelukken het sterkst toe bij 75-plussers. De grote boosdoener? De elektrische fiets - senioren maken dankbaar gebruik van dit hulpmiddel om mobiel te blijven. Maar door een combinatie van factoren lopen zij meer risico op een ongeluk. Zo gaat het lichamelijk vaak slechter met deze groep wat bijvoorbeeld de balans aantast en zo de fietsbeheersing. Ook is de kennis van verkeersregels niet altijd meer actueel. Gemeenten en verkeersorganisaties zetten daarom ook sterk in op het aanbieden van opfriscursussen voor oudere automobilisten en fietstrainingen gericht op senioren.

Eigen gedrag
De voornaamste factor in het ontstaan en de ernst van ongelukken is ons eigen gedrag. Zo rijden veel mensen te hard, zeker ook in hun eigen buurt waar ze goed bekend zijn met de lokale verkeerssituatie. Daarnaast kunnen afleidingen zoals de mobiele telefoon de aandacht van de weg halen, met alle gevolgen van dien. De snelheid matigen en alert blijven is essentieel om een ongeluk te voorkomen.

Rijden onder invloed
Een andere factor is het gebruik van drank, drugs en medicijnen achter het stuur. Volgens de politie neemt het aantal ongelukken waarbij drank en drugs in het spel zijn flink toe de afgelopen jaren. Zo overleden er in 2016 nog 13 mensen bij ongevallen veroorzaakt door een bestuurder onder invloed. In 2022 waren dit er 61. Waaróm mensen vaker onder invloed rijden is vooralsnog niet duidelijk; een mogelijke verklaring is dat bijvoorbeeld drugsgebruik tegenwoordig meer sociaal geaccepteerd is dan vroeger, wat een zekere normvervaging in de hand werkt. Voor oudere automobilisten is het ook goed om alert te zijn op het gebruik van medicijnen. Er zijn namelijk diverse voorgeschreven medicijnen die een negatieve invloed hebben op de rijvaardigheid. Twijfelt u over de rijvaardigheid of de medicijnen? Praat hier dan over met uw arts; voorkom dat er volgend jaar voor ú een stoel staat.

Wandel4daagse
Wandel4Daagse Oldenzaal op komst 15 mei, 14:28
Afbeelding
Taalpunt Oldenzaal viert 10-jarig jubileum 15 mei, 12:13
Meyra verwelkomt u graag tijdens de open dagen op 24 en 25 mei.
Open dagen bij Meyra in Hengelo 14 mei, 13:29
Afbeelding
Militaire oefening regio IJsselland en Twente komende week 14 mei, 10:25
Afbeelding
Praat mee over uw leefbare wijk 13 mei, 15:31
Afbeelding
Campagne: let iets vaker op de snelheid in het verkeer 13 mei, 13:07
Hoewel wespen vaak als hinderlijk worden ervaren, spelen ze een belangrijke rol in het ecosysteem.
Komt de tijd van wespen er weer aan? 13 mei, 13:02
Het gaat ook dit jaar weer erg gezellig worden!
Graanzakjes smieten: niet alleen spel 13 mei, 12:42