Het gaat ook dit jaar weer erg gezellig worden!
Het gaat ook dit jaar weer erg gezellig worden!

Graanzakjes smieten: niet alleen spel

Sport

Graanzakjes smieten, een spel dat heel populair is in de Verenigde Staten, heeft ook zijn weg gevonden naar Nederland, en met name in Oldenzaal. Het spel, dat letterlijk vertaald kan worden als ‘het gooien van graanzakjes’, is een vorm van vermaak waarbij deelnemers proberen graanzakjes in een gat op een verhoogd platform te werpen. Dit spel is vergelijkbaar met het Amerikaanse ‘cornhole’, waarbij spelers om de beurt zakjes gevuld met graan of maïs gooien naar een bord met een gat erin.

OLDENZAAL - In Oldenzaal wordt dit jaar voor de vierde keer op rij het Open Oldenzaals Graanzak Smiet’n Toernooi gehouden. Dit staat gepland voor zaterdag 18 mei, de zaterdag voor Pinksteren. Na het succes van voorgaande jaren biedt het ook dit jaar de deelnemers van alle leeftijden een kans om hun hun vaardigheden in dit unieke spel te tonen en vooral te genieten van de gezellige sfeer die het met zich meebrengt.

Makkelijk te leren

Het spel is eenvoudig te leren. Spelers moeten niet alleen rekening houden met de juiste kracht achter de worp, maar ook met de hoeken de draai van het zakje om de beste kans te maken om het doel te raken. Het vereist een combinatie van techniek, precisie en een ook wel een beetje geluk. Graanzakjes smieten is meer dan alleen een spel; het is een sociale activiteit die mensen samenbrengt. Met de groeiende populariteit van het spel in Oldenzaal en in de rest van Nederland, is het duidelijk dat graanzakjes smieten een blijvende indruk achterlaat en een traditie aan het worden is die hopelijk nog vele jaren zal voortduren in Oldenzaal.

Veel interesse

Maar liefst 92 teams nemen dit jaar deel aan het toernooi. Het speelt zich af in de tuin van Soer nabij de stadsbrouwerij de Bombazijn en het Palthehuis. Gelet op het aantal deelnemende groepen is het terrein verruimd en wordt de Paradijsstraat bij dit evenement betrokken. Ik heb nog getracht een team te formeren vanuit de Oldenzaalse ouderenbond maar dat paste niet in het activiteitenplan. Dit zijn nu juist de momenten dat wij de Oldenzaalse senioren kunnen scoren. Maar het wordt oogsten voor Bart van den Eijnde, Manfred Oude Bekke en Johnny Loohuis, de organisatoren van dit unieke toernooi. Oldenzaal zou dit jaarlijks evenement moeten laten groeien tot een meerdaags toernooi. Een senioren-toernooi waarbij de ouderen uit de verzorgingshuizen en mensen met dementie en eenzame ouderen worden betrokken. Ouderen kunnen in een wat rustiger tempo deelnemen. Oog-hand coördinatie en lenigheid toepassen is goed voor de ouder wordende mens en de mensen met beperkingen. Wie weet wordt mijn roepstem gelezen en gehoord. We zullen het zien volgend jaar!

Vocht rondom hart en langen kunnen een hele impact hebben op je gezondheid.
Vocht waar louter lucht hoort te zijn 1 uur geleden
Afbeelding
Recept: Gestoomde schelvis met wortelmix en botersaus 22 mei, 14:03
Senioren beschermen was een belangrijk aspect van de pandemie. Onder meer door hen vroegtijdig te vaccineren.
ANBO-PCOB: 'Klachten na corona nog vaak niet herkend bij senioren' 21 mei, 11:57
Afbeelding
Rookmelders redden levens 20 mei, 13:51
Afbeelding
Ook ouderen krijgen nog vaak te maken met leeftijdsdiscriminatie 20 mei, 13:47
Snelle behandeling is essentieel, zeker bij een herseninfarct.
Kunt ú een beroerte goed herkennen? 19 mei, 12:44
Bij de historische leeskring worden boeken over de geschiedenis gelezen en besproken.
De historische leeskring: samen boeken kiezen en bespreken 18 mei, 13:54
Afbeelding
Stoelen voor de muziekkoepel 17 mei, 16:56