De deelnemers genoten volop van deze gezellige middag. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
De deelnemers genoten volop van deze gezellige middag. (Tekst/foto: Martin Meijerink)

Veilig op pad met de scootmobiel

Algemeen

Afgelopen dinsdag heeft Veilig Verkeer Nederland (VVN) in samenwerking met Welzijnsorganisatie Impuls een scootmobiel trainingsdag georganiseerd. Mede dankzij steun van de gemeente Oldenzaal konden scootmobiel bestuurders deelnemen aan een jaarlijkse opfriscursus. Deelnemers kregen onder meer een stukje theorie over de huidige verkeersregels én er werd in de praktijk gereden.

OLDENZAAL - Oldenzaler Jos Nijmeijer (75) is ambassadeur van Veilig verkeer Nederland. Hij nam in het ochtenddeel de theorielessen voor zijn rekening. Jos zette alle verkeersregels waar een scootmobieler in het verkeer rekening mee moet houden, nog eens helder en duidelijk op een rij. Alle onderdelen zoals de maximumsnelheid, het voorrang geven en nemen, het parkeren en het gebruik van de scootmobiel in de avonduren kwamen uitvoerig aanbod. Met de uitleg van de basisregels op de scootmobiel betrok hij de deelnemers bij zijn helder en veilig betoog. 

Handig hulpmiddel

Met een scootmobiel kun je gaan en staan waar je wilt, voor velen is het een verademing om met je voertuig veilig het verkeer in te gaan. Actuele kennis van verkeersregels is daarbij onmisbaar. Zo mag je met een scootmobiel zelf kiezen waar je wenst te rijden. Dat kan zijn op de stoep, het voetpad, het fietspad of rechts op de rijbaan. Jos Nijmeijer vond een aandachtig gehoor bij de deelnemers van deze her-activering cursus. De vele vragen die de deelnemers hadden werden door hem beantwoord. In het theorie-gedeelte ging de adviseur VVN in op de belangrijkste verkeersregels. Zijn belangrijkste les was: blijf denken ‘Waar bevind je je op de weg?’ Dat is waar je je als scootmobielgebruiker voortdurend bewust van moet zijn.

De praktijk

Na de middagpauze was het tijd voor de praktijk. Hiervoor was een parcours uitgezet bij Paal 12; een veilige en rustige plek. De aanwezige scootmobielgebruikers konden hier veel praktijkervaring opdoen en uitwisselen. Door alle oefeningen en de daarbij behorende verkeerskennis hebben de deelnemers hun scootmobiel nog beter onder controle gekregen dan voorheen en kunnen ze met nog meer plezier op pad. De reactie was dan ook: “Ik heb meer kennis opgedaan over het veilig rijden met mijn scootmobiel. Het geeft mij meer zelfvertrouwen en een veiliger gevoel.” De deelnemers waren aan het eind van de dag erg enthousiast, zie de foto van het praktijkdeel bij dit artikel.

Scootmobielclub

Aarzel niet en kom bij de scootmobielclub van Oldenzaal OSC de Roadrunners! Dat was de uitnodiging die de voorzitter van de Oldenzaalse scootmobielclub de Roadrunners Gert Romeijn mee gaf. De Roadrunners gaan bij goed weer op de tweede vrijdag van de maand de Twentse natuur in om te ontspannen en te genieten van een tocht van ca 20 kilometer door ons mooie Twente. Heb je belangstelling mail oscroadrunners@xs4all.nl of bel: 06-10560577.

Vocht rondom hart en langen kunnen een hele impact hebben op je gezondheid.
Vocht waar louter lucht hoort te zijn 1 uur geleden
Afbeelding
Recept: Gestoomde schelvis met wortelmix en botersaus 22 mei, 14:03
Senioren beschermen was een belangrijk aspect van de pandemie. Onder meer door hen vroegtijdig te vaccineren.
ANBO-PCOB: 'Klachten na corona nog vaak niet herkend bij senioren' 21 mei, 11:57
Afbeelding
Rookmelders redden levens 20 mei, 13:51
Afbeelding
Ook ouderen krijgen nog vaak te maken met leeftijdsdiscriminatie 20 mei, 13:47
Snelle behandeling is essentieel, zeker bij een herseninfarct.
Kunt ú een beroerte goed herkennen? 19 mei, 12:44
Bij de historische leeskring worden boeken over de geschiedenis gelezen en besproken.
De historische leeskring: samen boeken kiezen en bespreken 18 mei, 13:54
Afbeelding
Stoelen voor de muziekkoepel 17 mei, 16:56