De plenaire vergaderzaal van het Europees Parlement in Straatsburg in Frankrijk.
De plenaire vergaderzaal van het Europees Parlement in Straatsburg in Frankrijk. Foto: Shutterstock

Wat is het Europees Parlement precies?

Politiek

Op donderdag 6 juni mogen we naar de stembus voor het Europees Parlement. Ja, veel mensen haken halverwege die zin al af. Want... het gaat weer over ‘Brussel’. En de meeste mensen hebben er weinig tot geen affiniteit mee. Toch zijn ook deze verkiezingen zeker belangrijk voor de brede thema’s waar de Europese politiek mee te maken krijgt. 

TWENTE - Onbekend maakt onbemind, zo zegt het spreekwoord. Het is helaas ook zeer toepasbaar wanneer we het hebben over het Europees Parlement en bij extensie andere besluitvorming door de diverse organen die samen de Europese Unie vormen.

De basis

Om bij de basis te beginnen: wat is die Europese Unie? Dit zijn de 27 deelnemende landen in Europa die samen optrekken om te werken aan gemeenschappelijke doelen. Dankzij dit soort overleg kregen we uiteindelijk een Europa zonder grenzen (het Schengen-verdrag), één gemeenschappelijke muntsoort (de Euro) en het vrije verkeer van goederen en diensten (de douane-unie). Het feit dat je zonder een grenscontrole naar Frankrijk kunt rijden om een fles wijn te kopen, met euro’s, en die vervolgens mee terug kan nemen naar Nederland zonder accijns te betalen aan onze grens? Da’s de EU.

Het Europees Parlement

Het Europees Parlement moet je eigenlijk zien als de Eerste Kamer van Europa. Samen met de ‘Raad van de Europese Unie’ buigen zij zich over Europese wetten om deze aan te nemen, te verwerpen of te wijzigen. Deze wetten zelf worden niet door hen opgesteld, maar door de Europese Commissie. Het Europees Parlement vergadert voornamelijk in Straatsburg met neventaken in Brussel. Het is dus niet alleen maar “Brussel” zoals we in de volksmond vaak roepen.

Directe vertegenwoordiging

Het Europees Parlement is het enige orgaan met een rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordiging. Elke vijf jaar mogen de Europese burgers naar de stembus om hun vertegenwoordigers te kiezen. Het Europees Parlement omvat in totaal 720 leden, waaronder één voorzitter. Als Nederlandse kiezer kiezen wij 31 van deze Europarlementariërs, die dan weer zitting nemen in fracties van gelijkgestemden uit andere landen. Zo zitten linkse parlementariërs bij andere linkse leden, niet zozeer bij hun eigen landgenoten dus. Er valt veel te kiezen in Nederland; ruim 20 partijen nemen deel aan deze verkiezingen, met 497 kandidaten.

Waarom stemmen?

Stemmen voor het Europees Parlement is, zoals uitgelegd, zo’n beetje de enige manier waarop wij als burgers directe invloed hebben op het besluitvormingsproces. Het is dan ook jammer om juist dit enige stukje invloed aan je voorbij te laten gaan.

Waaróp stemmen?

Het oriënteren op een stem kan uiteraard op diverse manieren. Zo zullen er richting de verkiezingen ook diverse stemwijzers zijn. Zo lanceerde Prodemos woensdag hun stemwijzer, die nu op stemwijzer.nl te vinden is. Algemene informatie over deze verkiezingen is onder meer te vinden op www.kiesraad.nl 

Vocht rondom hart en langen kunnen een hele impact hebben op je gezondheid.
Vocht waar louter lucht hoort te zijn 1 uur geleden
Afbeelding
Recept: Gestoomde schelvis met wortelmix en botersaus 22 mei, 14:03
Senioren beschermen was een belangrijk aspect van de pandemie. Onder meer door hen vroegtijdig te vaccineren.
ANBO-PCOB: 'Klachten na corona nog vaak niet herkend bij senioren' 21 mei, 11:57
Afbeelding
Rookmelders redden levens 20 mei, 13:51
Afbeelding
Ook ouderen krijgen nog vaak te maken met leeftijdsdiscriminatie 20 mei, 13:47
Snelle behandeling is essentieel, zeker bij een herseninfarct.
Kunt ú een beroerte goed herkennen? 19 mei, 12:44
Bij de historische leeskring worden boeken over de geschiedenis gelezen en besproken.
De historische leeskring: samen boeken kiezen en bespreken 18 mei, 13:54
Afbeelding
Stoelen voor de muziekkoepel 17 mei, 16:56