De keuken van De Hofkerk; nieuwe stamtafel voor deze gezellige, laagdrempelige ontmoeting voor Oldenzaalse heren.
De keuken van De Hofkerk; nieuwe stamtafel voor deze gezellige, laagdrempelige ontmoeting voor Oldenzaalse heren. Foto: Picasa

Twents Zilver: Daar komt proat van!

Algemeen

OLDENZAAL - De initiatiefnemers van Kwiek met Kunst namen afgelopen week op bescheiden wijze afscheid van het project Twents Zilver. Een project dat twee jaar geleden in Enschede en Oldenzaal is gestart. Onderlinge groei en verbondenheid, plezier maken, genieten van de verbindingen die de oprichters van Stichting Fit - Art bij de deelnemers tot stand hebben gebracht.

Anita Kunst en Tineke Posthumus zijn er in geslaagd, met het herontdekken van de verborgen en de ingeslapen talenten van ouderen, deze opnieuw leven in te blazen. Het gevolg is een samenleving die het leven van de oudere een beetje mooier, een beetje beter maakt. Zo werd ook het initiatief genomen om als mannen eens lekker onder elkaar van gedachten te laten wisselen. De bedoeling was om de onzichtbare doelgroep te bereiken, de stille, de eenzame, de denker, en de doener om deze bij elkaar te brengen.

Afgelopen vrijdagmiddag was het zo ver, een genot. We konden ons laven aan de verhalen, de gein, de lol, die we op die eerste ontmoetingsmiddag mochten ervaren en die ons zo in de schoot werden geworpen. Verhalen vertellen, verhalen aanhoren, kennismaken en diepgang maken. Dat is gelukt. Er kwamen maar liefst 10 mannen bijeen om met elkaar te verhalen over dat wat is geweest en wat nog komen gaat. Ze hebben hun sporen nagelaten, want het initiatief dat mede met behulp van de gemeenten Enschede en Oldenzaal tot stand is gebracht verdient een pluim. Eens even lekker, mannen onder elkaar, met elkaar van gedachten wisselen. Dat lukt niet zomaar. Want we werden geweerd in de Walgaarden, maar vonden onze plek in de keuken van de Hofkerk in Oldenzaal. Hier hebben we nu onze stamtafel gevonden en ingericht

De Stamtafel is bedacht als een lokale plek waar deze groep welkom is, waar mensen op een informele manier met elkaar in gesprek geraken. Samen actief blijven en contact maken met andere buurtbewoners in de wijk. Een laagdrempelige ontmoetingsplek dicht bij huis. Het verminderd eenzaamheid en vergroot je netwerk. Zo kan men ontdekken en stimuleren om te participeren in de woonomgeving door te wijzen op de vele welzijnsactiviteiten en buurtinitiatieven. Meester verhalenverteller Wim Wolterink wist ons als deelnemers aan te sporen om ons verhaal te doen en dat is hem gelukt. Praat met mij, die in het Jappenkamp heeft gezeten. Praat met mij, gastarbeider die uit Italië naar Nederland kwam en mij heb gesetteld in de Oldenzaalse samenleving. Praat met mij over het verleden over de oorlog die ik heb meegemaakt en die nu ik ouder wordt steeds opnieuw op mijn netvlies verschijnt. Elkaar proberen te helpen en te ondersteunen, dat zal zijn vruchten doen afwerpen. Na deze eerste sessie waren de reacties positief. De sleutel van dit succes, het informele karakter. Vrijdagmiddag 30 juli 14.30- 16.00 uur komt de mannen-stamtafel opnieuw bijeen. Wees welkom en schuif gezellig aan.

Tekst: Martin Meijerink

De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 7 uur geleden
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 7 uur geleden
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 8 uur geleden
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 8 uur geleden
Afbeelding
Bomvolle Koningsdag in de Boeskoolstad 8 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 9 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 9 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 11 uur geleden