Stadsbeiaardier Hylke Banning met zijn 'instrument' - de klepel van de nieuwe luidklok die afgelopen jaar geplaatst werd.
Stadsbeiaardier Hylke Banning met zijn 'instrument' - de klepel van de nieuwe luidklok die afgelopen jaar geplaatst werd.

Lintje voor stadsbeiaardier Banning

Algemeen

Burgemeester Patrick Welman mocht donderdagochtend opnieuw een Koninklijke Onderscheiding uitreiken aan een verdienstelijke Oldenzaler. Stadsbeiaardier Hylke Banning werd namelijk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

OLDENZAAL - Hylke Banning is werkzaam als product owner bij Sigmax Public Transport B.V. Tevens is hij sinds 1992 als stadsbeiaardier in dienst bij de gemeente Oldenzaal. Hylke krijgt zijn onderscheiding omdat hij naast zijn contractuele verplichtingen, zoals het wekelijks spelen, twee keer per jaar de speeltrommel versterken en jaarlijks een zomer-concertserie organiseren, veel meer doet dan van hem mag worden verwacht. 

Hij organiseert concerten met lokale ensembles, onderhoudt de website van de St. Plechelmusbasiliek, verzorgt rondleidingen en is beiaardier bij lokale festiviteiten en educatieve projecten. Doel is om jong en oud te interesseren voor deze unieke muziekvorm en hen enig historisch perspectief mee te kunnen geven.

Bovendien speelt hij veel vaker dan de speelbeurten waarvoor hij betaald wordt. Verder was hij zeer recent nog heel nauw betrokken bij de plannen rondom de aanschaf van een nieuwe lage besklok voor de St. Plechelmusbasiliek. Hierbij moet worden vermeld dat dit project mede door de ‘enorme drive’ van Hylke onlangs succesvol is afgerond met het binnenhalen en zegenen van de klok.

Hylke kan worden omschreven als een ware ambassadeur voor de beiaardcultuur. Want naast zijn contractuele verplichtingen verricht hij sinds 1990 ook vele werkzaamheden als vrijwilliger en in diverse functies bij diverse regionale en landelijke beiaardorganisaties. Zo is hij actief bij de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging, bij de Stichting De Twentsche Beiaard te Enschede, Beiaard Wereld Federatie (World Carillon Federation; WCF), Kamerkoor Canteklaer te Enschede, Stichting Beiaard Centrum Nederland (BCN) te Amersfoort, Campus Beiaard Kring (CBK) van de Universiteit Twente.

Hylke Banning heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en het behoud van de beiaardcultuur. Hylke kan worden gekwalificeerd als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd”. Hij heeft werkzaamheden verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben. Gelet op de (bestuurlijke) aard, duur, (landelijke) uitstraling en betekenis van zijn activiteiten werd de uitreiking specifiek donderdag gehouden bij gelegenheid van zijn dertigjarig jubileum als stadsbeiaardier van de gemeente Oldenzaal. Een mooi stukje erkenning voor deze gedreven muzikant!

Afbeelding
Bruggenbouwer lokale cultuur 27 mei, 13:59
Afbeelding
Eerste Graan & Korenfestival in Oldenzaal was zeer geslaagd 27 mei, 10:17
Afbeelding
Bezoek het Huis Singraven op de Dag van het Kasteel 26 mei, 15:16
Afbeelding
Gemeenten waarschuwen weer voor acquisitiefraude 26 mei, 14:15
Afbeelding
Bravo voor het koor van Lions BOCA en entertainer Jan Mulder! 26 mei, 13:20
Afbeelding
Adviezen over gezinsbijslagen 26 mei, 13:12
Afbeelding
Tropische sferen op Woonboulevard 26 mei, 13:06
Afbeelding
Volop zwemplezier bij het BadePark in Bad Bentheim 26 mei, 11:55