Foto:

Oldenzaal straks dementievriendelijk

Het was 19 september 2018 dat we samen kwamen in zalencentrum Rouwhorst waar we de eerste stap hebben gezet op weg naar een dementievriendelijk Oldenzaal. Nu, meer dan drie jaar later, maak ik de balans op en constateer dat dementie nog steeds volksvijand nummer één is, ook in Oldenzaal. In 2018 waren er 630 inwoners met dementie bekend bij de hulpinstanties, inmiddels is er een duidelijke toename. De huidige schatting van Alzheimer Nederland is dat er nu zo’n 290.000 dementerenden zijn in Nederland. In 2040 zal dit naar verwachting meer dan een half miljoen mensen zijn.

OLDENZAAL - Over het aantal in Oldenzaal wil ik geen voorspellingen doen, maar zeker is dat veel van mijn stadsgenoten zullen worden geconfronteerd met een dementerend familielid of vriend. Veel mede-senioren worden door corona beperkt in hun sociale contacten; aandacht voor eenzaamheid blijft belangrijk. We hebben in 2019 actie ondernomen om ouderen en jongeren die geconfronteerd waren met dementie uit de eenzaamheid te halen en deze blijvend aandacht te geven.

Het dementievriendelijke koor ‘Vergeet mij Niet’ werd opgericht. Het bleek een schot in de roos. Het waren voor de dementerenden en de meegekomen familieleden heerlijke avonden om samen met Angeline, onze dirigente, de liedjes van vroeger mee te zingen. Maar nu slaat de tegenslag toe; Angeline wordt langdurig uitgeschakeld en vorige week kreeg ik het bericht dat er besloten is om de repetities van het koor voorlopig stop te zetten. De huidige coronaontwikkelingen spelen hierin mee, maar een koor zonder dirigente zet ons niet aan om af te haken. Dat laten wij Oldenzalers toch niet toe!

Corona is op ons levenspad gekomen, Alzheimer en dementie waren er al. Maar wij blijven strijdbaar en u doet hopelijk mee. Vandaar een eerste oproep: welke man of vrouw wil als vrijwilliger de leiding van ons dementievriendelijk koor ‘Vergeet mij niet’ op zich nemen.

Vaak hoor en lees ik “koop bij de plaatselijke ondernemers!” Nu roep ik de plaatselijke ondernemers op om in de komende periode de handschoen op te nemen. Ga de strijd aan met dementie en maak je bedrijf ook dementievriendelijk voor deze helaas groeiende groep Oldenzalers. Stel uw kassa-, winkel- en horecapersoneel in de gelegenheid om de scholing te volgen “Hoe om te gaan me dementie”. Er is in Oldenzaal een warme bakker die trots kan zijn op het ondernemerschap en zijn personeel. Bakker Frans in de Berkstraat; daar prijkt op het raam dat het personeel gecertificeerd is hoe zij om moeten gaan met mensen met dementie. Goed voorbeeld doet goed volgen. Doet u mee, laat het weten! Email: knipkaatje@gmail.com

Meer berichten
 
Auto zoeker