Oldenzaal wil afvaloverlast verder terugdringen

Oldenzaal wil afvaloverlast verder terugdringen

OLDENZAAL - Stoort u zich ook zo aan al het bijgeplaatste afval bij de milieupleintjes? U bent helaas niet de enige. Het bijplaatsen van afval is zowel binnen als buiten Oldenzaal een groeiend probleem. Het is smerig, het trekt ongedierte aan en het geeft een rommelig straatbeeld. De gemeente komt daarom met een nieuw plan van aanpak om dit terug te dringen.

De strijd tegen bijplaatsing van afval is een lastige. Wanneer mensen afval bijplaatsen bij de diverse milieupleintjes, ruimt de gemeente dit snel weer op. Maar hiermee geeft men ook een soort perverse prikkel af: als een ander het opruimt, zien mensen de consequenties van hun daden ook niet. Aan de andere kant kun je het afval ook moeilijk laten liggen. Vanuit de sociologie kennen we de 'broken window theory': wanneer één persoon iets doet, is de barrière voor een ander om dit ook te doen een stuk lager. Oftewel, bijgeplaatst afval nodigt uit tot het bijplaatsen van afval.

Toegenomen overlast
Maandag behandelde het Politiek Forum een concept-plan van aanpak om deze overlast terug te dringen. Dit is helaas sinds de start van de coronacrisis toegenomen. Mensen zijn namelijk meer thuis en ruimen ook meer op. Containers raken sneller vol en mensen kiezen voor gemak om het afval dan toch achter te laten. Tegelijk neemt ook de ergernis toe, omdat mensen nu nog vaker tegen een afvalberg aan moeten kijken in de openbare ruimte.

Plan van aanpak
De gemeente zet met het plan van aanpak in op diverse fronten om de overlast terug te dringen. Zo is men bezig met monitoring om te bepalen welke 'hotspots' er zijn qua bijplaatsing. De teams veiligheid en buitenbeheer van de gemeente werken samen met Twente Milieu om dit in kaart te brengen en tegen te gaan. Er zal verder ingezet worden op wat meer toezicht en handhaving zodat de concrete pakkans voor deze afval-aso's omhoog gaat. Daarnaast zet men in op extra voorlichting, onder meer door de verdere inzet van afvalcoaches en bebording bij de milieupleintjes. Deze moeten mensen duidelijk maken dat bijplaatsing niet wenselijk is. In de basis gaat de gemeente ook ervoor zorgen dat de omgeving van milieupleinen schoon, netjes ingericht en goed verlicht is.

Meer berichten
 
Auto zoeker