Op de vouwfiets door de stad 2

Op de vouwfiets door de stad 2

OLDENZAAL - Vorige week even op de vouwfiets door de binnenstad. Mijn aandacht werd getrokken door vier bijzondere zuilen die geplaatst waren voor de ingang van het perceel aan de Grootestraat waar vorig jaar nog door Viba Fish&Chips werden gebakken en verkocht.

Zowel buiten als binnen heeft het pand een metamorfose ondergaan. De buitenkant is teruggebracht in de staat van voorheen, maar binnen een interessante ontdekking met een verhaal. Breed lachend en genietend van het vooruitzicht dat hij donderdag zijn nieuw zaak Wijnkelder XL hier gaat openen nodigt hij mij binnen. Jules Bilous (63), Oldenzaler van geboorte, die al meer dan 15 jaar met zijn wijnhandel in Oldenzaal is gevestigd, voorheen Deurningerstraat en daarna op het Plechelmusplein in Oldenzaal. De verbouwing en inrichting is in volle gang, maar ik mag even binnen lopen en ontmoet Paul Engelbertink, de keukenspecialist die zijn vaardige handen en creatieve geest heeft laat werken bij de aanpassing en inrichting na de brand. Hij vertelt over het verleden en de rijke historie van het pand; hij kan zo optreden als stadsgids.

Op schrift
Mooi wat hier na de brand is ontdekt en dat hij het oude weer een plek heeft gegeven; zichtbaar en inspirerend. De verbouwing past geheel bij het product wijn, waar Jules Bilous alles over weet te vertellen. Wat zou het mooi zijn als Paul Engelbertink het verhaal van de kalkmuren op schrift gaat stellen en ter beschikking stelt aan de Oldenzaalse stadsgidsen. Een wandeling door onze oude stad langs historische gebouwen met als afsluiting het verhaal van Paul Engelbertink over zijn ontdekking van Oldenzaal 1800, met daarbij een verhaal door Jules Bilous over de goede en betere wijnen en zijn vakkundig advies. Een goede plek en afdronk bij het eind van een stadswandeling.

Foto en tekst: Martin Meijerink
Foto: links Paul Engelbertink en rechts Jules Bilous.

Meer berichten
 
Auto zoeker