Foto: Schrijfactie afgelopen jaar, toen met burgemeester Schouten.
Foto: Schrijfactie afgelopen jaar, toen met burgemeester Schouten. Foto: Schrijfactie afgelopen jaar, toen met burgemeester Schouten.

Schrijf een brief, verander een leven

Algemeen

OLDENZAAL - Overal ter wereld belanden jonge mensen in de gevangenis omdat ze opkomen voor de rechten van anderen. Of worden mishandeld of gediscrimineerd om wie ze zijn. Tijdens 'Write for Rights' in december 2019 schrijven wereldwijd duizenden mensen om dit onrecht te stoppen. Vorig jaar werden bijna 6 miljoen brieven, kaarten of digitale berichten geschreven. Naar goed gebruik vraagt Amnesty International Oldenzaal ook dit jaar uw steun.

Op dinsdag 10 december, de dag van de Rechten van de Mens, vraagt Amnesty in het stadhuis van Oldenzaal aandacht voor vijf jonge mensen. Zoals de 23-jarige Iraanse actrice Yasaman Aryani. Zij deelde op Internationale Vrouwendag (8 maart) bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers en droeg daarbij geen hoofddoek. In Iran kun je niet zelf uitmaken welke kleding je draagt. Yasaman kreeg 16 jaar cel. De andere jonge mensen voor wie wordt geschreven komen uit China, Canada, Egypte, Zuid-Sudan.

Schrijfactie
Op 10 december is de Amnesty International afdeling van Oldenzaal van 09.00 tot 16.00 uur in het stadhuis. Burgemeester Patrick Welman zal naar goed gebruik de actie openen met een persoonlijke brief en hij zal de andere vier brieven ondertekenen. Schrijft of ondertekent u op 10 december ook een brief? Neem als u wilt hiervoor even de tijd, met een bekertje koffie of thee.

Extra indruk
Handgeschreven brieven maken extra indruk op autoriteiten. Dit hoorden ze ook van de oma van Imelda Cortez uit El Salvador. Imelda is een verstandelijk gehandicapte vrouw (nu 21 jaar). Ze was onverwachts op een openbaar toilet bevallen van een door haar stiefvader verwekte baby. Al op 18 december 2018 sprak een rechter Imelda vrij, een dag eerder hing haar nog twintig jaar cel wegens abortus boven het hoofd. Andere successen van 'Wright for Rights' zijn te lezen op: www.oldenzaal.amnesty.nl. Voor vier jonge mensen uit Nigeria, Griekenland, Wit Rusland en Mexico voeren zij actie in de Vijfhoek op zaterdag 7 december en in de Plechelmusbasiliek tijdens de kerstmarkt op zondag 15 december. Loopt u even binnen en zet u uw naam onder de brieven?

De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 2 uur geleden
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 3 uur geleden
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 3 uur geleden
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 4 uur geleden
Afbeelding
Bomvolle Koningsdag in de Boeskoolstad 4 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 4 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 4 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 6 uur geleden