Afbeelding

Spoedpost Oldenzaal op sterven na dood?

Algemeen

OLDENZAAL - De spoedpost in het Oldenzaalse ziekenhuis is op sterven na dood. Althans, zo lijkt de huidige situatie te typeren, nu diverse problemen zich opstapelen voor deze huisartsen-spoedpost. Ook binnen de lokale en regionale politiek krijgt de voorgenomen sluiting veel aandacht.

Het Oldenzaalse ziekenhuis biedt ook onderdak aan een regionale spoedpost van huisartsen. Het is één van drie locaties die zij hebben: Oldenzaal, Hengelo en Enschede. De Oldenzaalse post helpt inwoners van Oldenzaal, Losser en Dinkelland, de Hengelose post is actief voor inwoners van Hengelo, Borne en Hof van Twente en de Enschedese post behandelt mensen uit Enschede en Haaksbergen. Wanneer mensen niet bij hun eigen huisarts terecht kunnen en met spoed hulp nodig hebben, kunnen zij de post bezoeken. Hier beoordeelt een arts dan de klacht en verwijst eventueel door naar verdere zorg zoals het ziekenhuis.

Probleem
Het is dus een belangrijke voorziening die een gat vult tussen de huisarts die kantooruren heeft en het ziekenhuis. De toekomst van deze voorziening staat onder druk door twee factoren. Zo wil het Medisch Spectrum Twente als eigenaar van het ziekenhuis de huur fiks verhogen. Ook kan de huisartsenpost per 1 januari niet meer gebruik maken van verpleegkundigen van het MST. Dit terwijl de post nu ook al kampt met structurele personeelstekorten. Er is dan ook een reële kans dat de spoedpost moet sluiten, zo gaf directeur Jacqueline Noltes van Huisartsendienst Twente Oost deze week aan in Twentse Courant Tubantia.

Vrees voor lokale zorg
Niet verrassend maakte dit op zijn beurt weer de tongen los bij de politiek, inwoners en andere zorgverleners in de regio. De vrees is dat bij sluiting van de Oldenzaalse post inwoners uit Dinkelland en Losser nog verder moeten reizen om dit soort zorg te krijgen. Bijvoorbeeld naar Enschede of Hengelo. Ook het CDA Overijssel noemt sluiting 'geen optie'. Zij roepen de Gedeputeerde Staten dan ook op om in te grijpen bij dit voornemen. Het CDA Oldenzaal stelde ook zelf al vragen aan het eigen college over deze ontwikkelingen. Toegankelijke zorg is namelijk een belangrijk uitgangspunt.

De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 6 uur geleden
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 7 uur geleden
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 7 uur geleden
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 8 uur geleden
Afbeelding
Bomvolle Koningsdag in de Boeskoolstad 8 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 8 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 8 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 10 uur geleden