Afbeelding

Nederland telt steeds minder rokers

Algemeen

TWENTE - Deze vrijdag is de internationale Wereld Anti-Tabaksdag, ook wel bekend als niet-rokendag. Sinds 1989 kennen we deze jaarlijkse dag, die als doel heeft om de grote gevolgen van roken onder de aandacht te brengen. In Nederland is er sinds de jaren 80 actief beleid tegen het roken, met inmiddels een duidelijk succes.

Het aantal rokers in Nederland is al sinds de jaren 90 gestaag aan het dalen. De overheid en gezondheidsorganisaties zetten in op zowel goede voorlichting over de gezondheidsrisico's, maar ook veel actief beleid om roken te ontmoedigen. Zo werden accijnzen op tabaksproducten fiks verhoogd door de jaren heen en er kwamen rookverboden in de horeca, bij bedrijven, in het openbaar vervoer en in veel (semi)openbare ruimtes. In 1990 rookte nog 42,3 procent van de mannen en 29,3 procent van de vrouwen. In 2017 was dit al afgenomen naar 26,9 procent bij mannen en 19 procent bij vrouwen. Lager opgeleiden roken nog wel relatief vaak ten opzichte van hoger opgeleiden. De daling was dus wel sterker bij de mannen dan de vrouwen. Toch zijn dit wel positieve uitkomsten; de kosten voor rook-gerelateerde zorg zitten tegenwoordig op ruim 2,4 miljard euro en er gaat veel leed schuil achter dit cijfer.

Jongeren
Ook bij de jongeren is het aantal rokers en tieners dat ooit gerookt heeft afgenomen. In 1992 had 52,9 procent van de scholieren ooit gerookt en 13,4 procent rookte dagelijks. In 2017 had 17,3 procent ooit gerookt en 2,1 procent rookte nog dagelijks. Deze sterke dalingen zijn onder meer te danken aan de actieve anti-rookcampagnes gericht op deze leeftijdsgroepen, maar ook zeker door de striktere handhaving van de rookleeftijd. Een pakje sigaretten kopen is voor hen een stuk moeilijker geworden met de huidige wetgeving en de naleving daarvan. Jongeren onder de 18 helemaal weghouden van de sigaret is uiteraard moeilijk; net als met de alcoholleeftijd kunnen jongeren vaak via een oudere jongere wel aan dit soort genotsmiddelen komen.

Verkoop
Ook op het gebied van de verkoop zijn veel regels aangescherpt de afgelopen jaren. Zo zijn pakjes sigaretten voorzien van bijzonder onaangename foto's over de gevolgen van roken. Vanaf volgend jaar gaan de verpakkingen allemaal naar een geheel neutrale, saaie verpakking zodat er geen onderscheid is tussen de diverse merken. Dit voorkomt dat rokers zich aangetrokken zouden voelen tot een 'stoer' merk of een 'gezonder' merk of andere marketing-technieken.

Stoppen met roken
In de loop der jaren is er al veel meer veranderd. We kunnen ons al niet meer indenken dat er ooit reclame werd gemaakt voor roken waarin het werd verheerlijkt. In plaats daarvan wordt nu geadverteerd met methodes die je helpen de rookverslaving te overwinnen. Wie de slechte gewoonte nog niet kwijt is heeft verschillende opties om hier hulp bij te krijgen. Deze lopen uiteen van nicotinepleisters, hypnose, laserbehandelingen en apps die je een steuntje in de rug kunnen geven.

Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 16 minuten geleden
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 33 minuten geleden
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 1 uur geleden
Afbeelding
Bomvolle Koningsdag in de Boeskoolstad 1 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 1 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 1 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 3 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 20 uur geleden