Afbeelding

Wens voor onderzoek naar mogelijkheden windmolens

Algemeen

TWENTE - De vier Noordoost-Twentse gemeenten roepen de nieuwe coalitie van de Overijsselse Provinciale Staten op om te kijken naar de mogelijkheden om toch windmolens te plaatsen langs de randen van het Nationaal Landschap.

Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen werken al veel aan de gezamenlijke ambitie om meer duurzame energie op te wekken. Zo is er een overkoepelend zonneveldenbeleid in ontwikkeling. Maar om deze grote ambities ook echt te halen moeten ook andere energiebronnen ingezet worden. Het plaatsen van windmolens zou veel helpen, maar tot nu toe is dit in Noordoost-Twente erg lastig. De Provincie Overijssel heeft immers strikte wetgeving over wat wel en niet kan in en om het Nationaal Landschap. De NOT-gemeenten vragen de nieuwe coalitie van de Provincie Overijssel nu dringend om ruimte voor het onderzoeken van de mogelijkheden voor windenergie langs de randen van het Nationaal Landschap. Bovendien zijn windmolens nu al duidelijk zichtbaar aanwezig in het Nationaal Landschap Noordoost Twente. Ze staan immers direct langs de grens op Duits grondgebied.

Balans
Windenergie is belangrijk voor de balans in het energienetwerk: op tijden dat de zon niet schijnt, waait het vaak wel. Daarnaast is voor het opwekken van windenergie minder ruimte nodig. Eén windmolen van 3 MW staat ongeveer gelijk aan 10 hectare zonneveld. Het inzetten van windmolens bespaart dus kostbare grond in het Nationaal Landschap, zo beargumenteren de gemeenten. Tijdens diverse bijeenkomsten in Noordoost Twente over de energietransitie geven inwoners aan: "waarom zetten we niet een aantal windmolens langs de grens, daar staan toch de Duitse windmolens ook al?" Wethouder Jaimi van Essen (gemeente Losser): "het is mede daarom dat we de provincie nu dringend verzoeken om actief met ons mee te denken om windenergie langs de randen van Noordoost Twente toe te staan. Ik zou bovendien graag zien, dat we de windmolens grensoverschrijdend verbinden". Een grensoverschrijdend energielandschap, in samenwerking met de Duitse buurgemeente Bad Bentheim, behoort zeker tot de mogelijkheden. De heer Volker Pannen, burgemeester van Bad Bentheim, heeft zich eerder al positief over deze samenwerking uitgesproken. Hij ondersteunt het streven om energieopwekking en -transport samen op te pakken. Ook op andere locaties zoals een industriële zone langs de A1 liggen mogelijk kansen voor het opwekken van windenergie.

De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 1 uur geleden
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 2 uur geleden
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 2 uur geleden
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 3 uur geleden
Afbeelding
Bomvolle Koningsdag in de Boeskoolstad 3 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 3 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 3 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 5 uur geleden