Afbeelding

Blijf bewegen voor een goede gezondheid: een leven lang!

Algemeen

OLDENZAAL - Deze week las ik in de krant dat mensen met een jong uiterlijk een hogere levensverwachting hebben, en dat mensen die er ouder uitzien dan hun leeftijd, vaak jonger sterven.

Je kunt zelf veel doen om je te verjongen. Zo probeer ik, de 80 voorbij, zo gezond mogelijk te eten en drinken. In beweging blijven en scherp blijven in het denken, doen en handelen is het devies. Wanneer men de goede raad niet in de wind slaat, zijn er levensjaren te winnen. Afgelopen week trok via Facebook de Fitnessclub Plaza in Oldenzaal mijn aandacht.

Leuke training
Men was / is op zoek naar senioren 65+ die in groepsverband willen deel nemen aan een training fit blijven voor senioren. Dat het staan en lopen de nodige beperkingen geeft, ook bij neuropathie was mij door de neuroloog al mede gedeeld. Het in beweging blijven was de opdracht die de neuroloog mij destijds mee gaf. Dus heb ik gehoor gegeven aan de oproep, gratis proefles trainen voor senioren in groepsverband bij Fitnessclub Plaza. Het is maandagmorgen 11.00 uur ben bij Fitnessclub Plaza waar ik hartelijk wordt welkom geheten door Charrissa. Ze vertelt mij in het kort wat er bij deze eerste proefles mij zoal te doen staat. Ik zie leeftijd genoten die als superhelden bezig zijn met de trainingen.

Moderne apparatuur
Hier wordt op moderne fitness apparatuur gewerkt aan de conditie en de spieren getraind. Ik kijk rond en bespeur dat een enkeling wankel steun zoekt bij zijn buurman. Ik heb nooit gesport, maar op mijn oude dag moet ik wel een beetje in beweging blijven. Gelukkig nemen steeds meer ouderen het in beweging blijven ter harte. Met het fitter worden, voel je je ook veiliger, blijft de zelfredzaamheid aanwezig en woont men langer en zelfstandig thuis. Wat mij opviel was dat naast de trainingen en het bewegen, ook geheugen training slim in de oefeningen waren verpakt. Nu wij in Oldenzaal het streven hebben om tot een dementievriendelijke gemeente te komen, juich ik de oproep van Harry Sanderink (de eigenaar van Fitnessclub Plaza) van harte toe. Sanderink heeft meerdere sportscholen in Twente, ik ga de komende periode met hem in gesprek om steun te vinden bij ons project dementie vriendelijk Oldenzaal. Maar ook het doorbreken van de eenzaamheid en het fit en gezond blijven staat nu op mijn bucket list. Mogelijk waait dit initiatief van mij over naar andere steden in Twente waar Fitnessclub Plaza vestigingen heeft. Hart van Oldenzaal is er bij en blijft u op de hoogte houden. Kijk voor meer informatie op: www.plazatheater.nl. Gevestigd aan de Thijlaan 8. Bel met: 0541-511280

Tekst Martin Meijerink.
Foto: Cor Troost (78) bezig met conditie training.

De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 9 uur geleden
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 10 uur geleden
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 10 uur geleden
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 11 uur geleden
Afbeelding
Bomvolle Koningsdag in de Boeskoolstad 11 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 11 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 11 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 13 uur geleden