Afbeelding

Gemeenten bemiddelen steeds beter bij conflicten

Algemeen

DINKELLAND - De gemeenten Dinkelland en Tubbergen hebben steeds beter grip op conflicten. Wanneer de inwoners en gemeenten het niet met elkaar eens zijn, ontstaan al snel slepende conflicten die voor de rechter uitgevochten worden. Door inzet van een bemiddelaar kan dit steeds beter voorkomen worden.

De beide gemeenten nemen regelmatig besluiten die een directe impact hebben op de burgers. Zeker wanneer het gaat om zaken die een directe invloed hebben op hun levenssfeer. Bijvoorbeeld wanneer de gemeenten de aanvraag voor een bouwvergunning afwijzen, een gehandicaptenparkeerkaart niet verstrekken of juist de buren iets toestaan waar zij geen fan van zijn. Bewoners kunnen bezwaar maken wanneer ze het niet eens zijn met zo'n besluit, met het risico op een juridische procedure waar geen winnaars zijn.

Goed gesprek
De gemeenten zijn sinds enkele jaren bezig om een andere aanpak te hanteren met als doel een betere dienstverlening. De gemeenten leggen besluiten allereerst beter uit waardoor begrip ontstaat voor de genomen keuzes. Door eerder en vaker in gesprek te gaan kan een conflict voorkomen worden. Een medewerker van Noaberkracht kan dan contact opnemen over een niet toegekend besluit of een door hen ingediende zienswijze tegen een plan.

Conflict oplossen
Om te voorkomen dat een bezwaar of conflict eindigt in juridische stappen zetten de gemeenten ook de coördinator conflicthantering in. Deze begeleidt, vanuit een neutrale positie, de communicatie en onderhandelingen tussen de gemeenten en betrokken partijen om zo tot een werkbare oplossing te komen. Belangrijk is dat beide partijen zelf oplossingen aandragen. Het eindresultaat is dan een oplossing waar iedereen mee tevreden is; iets dat beter te accepteren is dan een door de rechter genomen besluit. Ook kan in zo'n bemiddelingstraject beter gekeken worden naar achterliggende belangen die in een juridische procedure. Het resultaat is dat afgelopen jaar 51 procent van de bezwaarschriften afgehandeld kon worden op een informele manier. De bezwaarschriftencommissie behandelde 25 overgebleven zaken.

De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 10 uur geleden
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 11 uur geleden
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 11 uur geleden
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 12 uur geleden
Afbeelding
Bomvolle Koningsdag in de Boeskoolstad 12 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 12 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 12 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 14 uur geleden