Een goede start voor de jongste kinderen is belangrijk om fijn op te groeien in Oldenzaal.
Een goede start voor de jongste kinderen is belangrijk om fijn op te groeien in Oldenzaal.

Gemeente en partners zetten in op goed opgroeien in Oldenzaal

Algemeen

Goed en gezond opgroeien in de brede zin; dat is wat de gemeente graag voor álle kinderen wil. Om de volgende, positieve stappen te zetten tekent de gemeente komende maandag een nieuwe convent voor de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE).

OLDENZAAL - De gemeente maakt hiermee afspraken tussen de basisscholen, kinderopvang en GGD Jeugdgezondheid. Iedereen die dus een directe invloed heeft op de vroege ontwikkeling van kinderen. Met dit convenant werken deze partners aan een hoge pedagogische kwaliteit van peuteropvang voor alle peuters vanaf 2 jaar. Dit past bij de ambitie van de gemeente om de jeugd kansrijk te laten opgroeien. 

In een plan van aanpak staat beschreven hoe de opvang in Oldenzaal kansrijker wordt. Bijvoorbeeld door de wijze van samenwerking en het verder ontwikkelen van de doorgaande leerlijn. Maar ook door te zorgen voor de benodigde ruimte, (opleiding van) personeel en middelen. Wethouder Maaike Rödel: “We willen heel graag dat alle kinderen in Oldenzaal gelijke kansen hebben om zich te ontwikkelen. Je kunt niet kiezen waar je bedje staat, maar we kunnen in onze stad wel proberen om alle kinderen een goede start te geven. Door het ondertekenen van dit convenant nemen we de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de voor- en vroegschoolse educatie. We werken samen om alle kinderen al vanaf 2 jaar een plekje te bieden op een hele goede opvangplek. Zo’n rijke pedagogische omgeving is voor elk kind van toegevoegde waarde, ook als je extra aandacht nodig hebt. Gewoon in dezelfde groep. Op die manier maken we geen onderscheid en krijgen alle kinderen dezelfde kans. Dat vind ik een hele mooie ontwikkeling!”

Met dit convenant voert Oldenzaal haar taken uit zoals dit in de Wet ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (wet OKE) staat voorgeschreven. Het nieuwe convenant markeert de start van een intensief en interprofessioneel samenwerkingstraject tussen de professionals van onderwijs, opvang en zorg. Daarmee wordt in de stad een optimale doorgaande leerlijn neergezet en krijgt VVE in Oldenzaal blijvend een plek binnen het Passend Onderwijs. De betrokken organisaties zijn het primair onderwijs (Stichting KONOT, Consent, de Nutsschool en de Vrijeschool de Zevenster), de kinderopvangorganisaties (Columbus Junior, Kiekeboe (Humankind), Partou/Smallsteps) en GGD.

De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 20 minuten geleden
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 1 uur geleden
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 1 uur geleden
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 1 uur geleden
Afbeelding
Bomvolle Koningsdag in de Boeskoolstad 2 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 2 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 2 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 4 uur geleden