De Zonnebloem won de Gouden Boeskool dit jaar.
De Zonnebloem won de Gouden Boeskool dit jaar.

Zonnebloem wint Gouden Boeskool

Algemeen

OLDENZAAL - Afgelopen maandag zijn de jaarlijkse vrijwilligersprijzen weer uitgereikt in Oldenzaal. Tijdens een bijeenkomst vanuit Stadstheater de Bond zijn de winnaars in het zonnetje gezet.

De winnaar van de Gouden Boeskool, de jaarlijkse ‘hoofdprijs’, is De Zonnebloem afdeling Oldenzaal. De Zonnebloem is één van de negen voorgedragen organisaties die in de race waren om de prijs te winnen. 

De Zonnebloem had de voorkeur van de vijfkoppige jury vanwege hun inzet van vrijwilligers voor mensen met een fysieke beperking uit de Oldenzaalse samenleving. 70 jaar lang zetten vrijwilligers zich belangeloos in voor mensen met een fysieke beperking om hen zo veel mogelijk mee te laten draaien in de samenleving. Ze bestrijden eenzaamheid, bezoeken mensen thuis of organiseren gezellige activiteiten, zoals de actie ‘Zon in de schoorsteen’. Andere zeer gewaardeerde en genomineerde organisaties zijn De Missietent en het project Automaatje van Impuls.


De Gouden Boeskool. 

De prijs voor Bijzondere Vrijwilliger 2022 is dit jaar toegekend aan Metin Tomakin. Metin Tomakin, vrijwilliger bij de Voedselbank Oost Twente, heeft een fysieke beperking maar dat is voor hem geen belemmering om actief te zijn. Metin’s tomeloze inzet is een bron van inspiratie voor andere vrijwilligers. Metin weet met zijn brede ervaring vier verschillende uitgifteteams aan te sturen met een combinatie van humor, grote sociale betrokkenheid, respect maar ook vasthoudendheid naar de verschillende vrijwilligers. Hij is een voorbeeld hoe je met kracht en doorzettingsvermogen veel kunt betekenen voor anderen. Dat hij dit doet ondanks zijn beperking maakt het nog meer bijzonder. Andere kanshebbers voor de prijs waren Bennie Nordkamp (o.a. BoesCoolFit) en Jos Elbersen (o.a. Vincentius, Huttenkloas, ZVV de Esch, Oldenzaal Promotie).Oldenzalers konden dit jaar ook stemmen op hun favoriete inzending. Met 30,9 procent van alle stemmen is Jos 

Elbersen de winnaar van de Publieksprijs geworden. Jos is secretaris en chauffeur bij Vincentius, barkeeper, lid kledingcommissie en begeleider van het jeugdteam van de week bij Voetbalvereniging de Esch. Jos draait trainingsactiviteiten bij Skills2score en traint keepers bij de Keepersschool. Hij is ook inzetbaar als (toren-)gids bij Oldenzaal Promotie en treedt op als Huttenkloas bij de wandeling bij Kaarslicht. Andere genomineerden waren Metin Tomakin en de Zonnebloem afdeling Oldenzaal.

De prijzen werden uitgereikt door wethouder Maaike Rödel en bestaan uit een bokaal, bloemen en een geldprijs in te zetten voor de vrijwilligers en/of de organisatie. Wij feliciteren alle winnaars van harte en hopen dat ze hun goede werk nog lang kunnen voortzetten.

De gemeente en Impuls hechten een grote waarde aan de inzet van vrijwilligers. Zonder de vrijwillige inzet van veel inwoners zouden veel activiteiten niet mogelijk zijn; van sportclubs tot ouderenondersteuning, de bibliotheek of de buurtbemiddeling. Het vrijwilligerswerk staat echter wel onder druk; door vergrijzing stoppen oudere vrijwilligers vaker en jongere mensen zijn minder bereid om en vaste hoeveelheid uren vrije tijd op te offeren voor vrijwilligerswerk. Het stimuleren van vrijwilligerswerk heeft dan ook een grote prioriteit.

Afbeelding
Help vogels met een nestkastje dit voorjaar 2 uur geleden
Afbeelding
Oranje Fonds zoekt buurtinitiatieven 4 uur geleden
Afbeelding
Klussendienst beter bereikbaar 22 uur geleden
Afbeelding
Koor Pur Sang zoekt projectkoorleden 23 uur geleden
Afbeelding
Toolstation Almelo helpt je verder! gisteren
Afbeelding
Digisterker maakt mensen wegwijs in de digitale wereld 28 jan, 10:00
Afbeelding
Zondagmiddagpodium: Sprookjes van Bomans 27 jan, 15:06
Afbeelding
Gemeente en partners zetten in op goed opgroeien in Oldenzaal 27 jan, 14:56