Cultuurliefhebbers in de brede zin wisten zich goed te vermaken. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Cultuurliefhebbers in de brede zin wisten zich goed te vermaken. (Tekst/foto: Martin Meijerink)

Literair café verrijkt het culturele en sociale leven van Oldenzaal

Cultuur

In hartje stad vond afgelopen dinsdagmiddag een culturele ontmoeting plaats in het Stadstheater De Bond. De aankondiging van deze culturele ontmoeting was niet te luidruchtig geweest, toch waren een groot aantal cultuurminnende Twentenaren naar de aangekondigde Twentse voorstelling gekomen die zou worden uitgevoerd door een ‘Muze-Kwartet’. 

OLDENZAAL - Maar er was meer. Zo maar een dinsdagmiddag en nog wel in de Goede Week. Samen hebben wij cultuurliefhebbers kunnen genieten van het samen komen en genieten van voordrachten in woord, gezang en muziek. In de foyer van het Stadstheater ontvouwde zich langzaam, eerst het zachte gefluister van het aanwezige publiek, een cultuurmiddag die mede het geheim van Oldenzaal onthulde.

Literair café

De start werd gemaakt van een literair café; een toevluchtsoord voor de geest. Het werd een reis door de wereld van gesproken woorden en uitgebeeld, en dat juist in de week van Taal. Langzaam ontvouwde zich de middag met musiceren en zingen. Edith Leusenkamp en Dries Banierink openden de middag, een middag waar de Zuid-Afrikaanse zangeres Deirde Rautenbach het aanwezige publiek wist te ontroeren. En daar was ze dan: Maya Plas die het geheim van Oldenzaal onthulde in haar verhaal van de twee broers die destijds op de Koem woonden. Wegdromen op de klanken van zang en muziek, meegenomen worden zo maar op een dinsdagmiddag door de tijd.

Mooie verhalen

Maya Plas met haar verhaal over de vondeling die werd opgenomen in een kinderloos gezin, zette de toon. Niek van den Raad de meesterverteller, vertelde het verhaal van de gebochelde. Met enige fantasie nam hij ons mee in zijn verhaal dat zich in gedachten afspeelde in en rond Bentheim en Oldenzaal. Het af en toe zachte gefluister van de verhalenvertellers waar de dagen zich langzaam ontvouwden en de avonden echoën met het zachte gefluister van bladeren, waren bijzondere momenten. Stadsdichter Geert Christenhusz, Annet Meijerink - Nijhuis en John Kluijtmans vormden het dichtende en musicerende trio Stadsdichters & Co. Een nieuw hoofdstuk, een literair café in Oldenzaal een toevluchtsoord voor de geest, heeft zijn deuren geopend. Hopelijk niet eenmalig maar bij herhaling. Zodat een blijvende bijdrage zal worden geleverd door jong en oud aan het culturele landschap van Oldenzaal.

Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 14 uur geleden
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 15 uur geleden
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 19 apr, 15:04
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 19 apr, 13:12
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 19 apr, 12:57
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 19 apr, 12:49