Afbeelding

Column Jan Visser: Zomerreces

Column

Zomerreces

Afgelopen maandagavond discussieerde de gemeenteraad van Enschede over de Zomernota 2017. De Zomernota is een tussenrapportage waarin het college vertelt hoe het beleid en de uitvoering halverwege het jaar zich hebben ontwikkeld en hoe de financiële situatie is. Nou, die is niet goed. Vorig jaar was het college optimistisch over de verbetering van de economie en daarmee verbetering van de positie van de gemeente en sprak het de verwachting uit dat het alleen maar beter zou worden. Halverwege de rit in 2017 moet er 14 miljoen extra bezuinigd worden.
En je merkt dat de verkiezingen eraan komen. Alle betrokkenen weten dat het na de vakantie nog een half jaartje is, voordat de bom barst; na de feestdagen rond de jaarwisseling starten de campagnes. Alle formaliteiten zijn dan op een haar na geregeld en de campagnes gaan zich concentreren. Dit alles heeft gevolgen voor de onderlinge verhoudingen in de raadsfracties, zelfs voor de verhoudingen binnen de fracties. Sommige partijen zijn al bezig met de kandidaatstelling. Zo heeft D66 al een lijsttrekker aangewezen/gekozen. Bij die partij zijn ze voor een gekozen lijsttrekker, alleen er was maar één kandidaat, wethouder Eerenberg. Daar hoefde dus niet over gestemd te worden. Ik voorspel ze bij die partij nog veel felle discussies; het is een fractie vol met jonge honden, die allemaal denken dat wat Eelco kan, wij ook kunnen. En misschien wel beter.
Interne spanningen, maar ook de samenwerking met andere fracties staat onder druk. De coalitiepartijen, die tot nu toe elkaar stevig vasthielden in verband met de aanvallen van buitenaf, geven elkaar meer vrijheid, want het doel van de oppositie is niet (meer?) gericht op het laten struikelen van dit college. Wie zou gedurende dat halve jaar dat resteert wethouder willen zijn? Het doel van de oppositie is nu gericht op winst bij de verkiezingen, ook het dagelijkse werk is daar op gericht. Je kunt je krachten beter gebruiken dan voor het beschieten van een burcht met metersdikke muren, terwijl de wacht zich klaarmaakt voor de aflossing.
D66 heeft dus inmiddels een lijsttrekker, bij Burgerbelangen zijn de beschietingen ook begonnen en zijn meerdere kandidaten in beeld. En vlak de oude rot Hans van Agteren niet uit, die schijnt ook nog een periode te willen. In het CDA is de buit verdeeld, daar wordt Patrick Welman lijsttrekker. Bij de VVD is René Kreeft (René: 'Mijn vrouw houdt van kreeft.') de aanvoerder, ook voor het wethouderschap. Bij de SP zijn de kaarten nog niet geschud en kunnen verrassingen de kop opsteken. Bij GroenLinks is dat niet het geval, Jelle Kort gaat voor het lijsttrekker- en wethouderschap. OPA (Wietse van Veen) gaat voor de PVV, maar dat vertrouw ik niet. Voor hetzelfde geld wordt hij aan de kant geschoven. Hij steekt er nu al slechte ideeën op. Wie vergeet ik? De ChristenUnie. De schijnbaar onbetwiste positie van Jurgen van Houdt binnen de christelijken in Enschede-Noord wordt gespiegeld in zijn positie extern. Hier liggen kansen voor andere fracties. Wat is de consequentie? Een tweede college Eerenberg met linksere trekken, met mogelijk de PvdA en/of GroenLinks. Dat tekende zich maandagavond af. En EnschedeAnders? Ik word al veertig jaar verrast.

Jan Visser

Afbeelding
Aanpassing stembureaus 4 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen in Oldenzaal 5 uur geleden
Oldenzaalse Smartlappenzangers
Smartlappenzangers in muziekkoepel Overdinkel 29 apr, 10:21
King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 27 apr, 11:36
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 26 apr, 15:41
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 26 apr, 14:54
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 26 apr, 14:37
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 26 apr, 14:04