<p>Fietje Agema toont haar teken- en schilderwerk; een leuke manier om actief en vitaal te blijven.</p>

Fietje Agema toont haar teken- en schilderwerk; een leuke manier om actief en vitaal te blijven.

(Foto: Picasa)

Fietje Agema: wie kent haar niet?

OLDENZAAL - Fietje Agema een voorbeeld voor velen. Veel oud-Oldenzalers zullen zich de kruidenierswinkel van Dirk Agema uit de Vestingstraat nog wel herinneren. En zo niet, wie geïnteresseerd is zoekt even op de site van Oud Oldenzaal en het verhaal staat er. 

Ik had haar twee weken geleden ontmoet op dinsdagochtend in de keuken van de Hofkerk waar ze samen met andere senioren bijeen was als deelnemer van de teken- en schilderklas voor senioren, georganiseerd door het samenwerkingsverband van Kunstschool Kaliber, Impuls en Twents Zilver. Ik raakte gelijk geïnteresseerd in deze 74-jarige Oldenzaalse. Het ging hier niet alleen om tekenen en schilderen maar in het bijzonder om samen sociaal bezig te zijn. Ik maakte een vervolgafspraak en afgelopen donderdag was ik bij haar op bezoek vier hoog in Hartje stad, de Walgaarden. Met vanaf haar balkon zicht op de Vestingstraat waar vroeger, heel vroeger, kruidenier Agema (haar vader) zijn brood verdiende.

Ze moest als jong meisje al vroeg mee helpen in de zaak. Haar wekelijkse bestaan was school, meehelpen in de winkel van haar ouders en behulpzaam zijn bij poelier Koopman. Over vrije tijd en ontspanning beschikte ze nauwelijks, haar hartsvriendin Marietje Boersma, haar vader werkte bij Gelderman en Marietje beschikte over veel vrije tijd vooral in het weekend. “Mijn jeugdjaren zijn te snel voorbij gegaan”, zegt ze. Ze was 15 en leerde Henk Leusenkamp kennen, liefde op het eerste gezicht. Vijftig jaar was ze met Henk getrouwd, toen ze alleen kwam te staan ging ze niet bij de pakken neer zitten. Tegenslagen moest ze overwinnen. En tegenslagen heeft ze overwonnen en dat doet ze nog.

Vroeger schilderde ze bij de club “nat in nat”. Jaren bleef ze verstoken van het schilderen, de reuma legde haar die beperking op. Twents Zilver kwam op haar pad, teken- en schilderdocent Rob van Putten leerde haar de techniek aan hoe ze om kon gaan met deze beperkingen. Vol trots toont ze mij haar kunstzinnige producten.

Ze ervaart met haar deelname niet alleen de teken- en schildervaardigheden die opnieuw tot zingeving worden gebracht. Want bij het tekenen en schilderen, ervaart ze de stilte, de overdenkingen die ontstaan, de dwalingen door het verleden, de zin en de onzin van het leven dat voorbij is gegaan. Maar ook uitingen van de eigen levensverhalen, over verleden en heden, over oorlog en bevrijding. Rijkelijk belonen ze elkaar met de verhalen uit hun jeugd. Daarom benadrukt ze ook naar haar mede-senioren in Oldenzaal: ga samen de strijd aan tegen de eenzaamheid. Nu schijnt de zon, maar over enkele maanden komen de gure en donkere dagen. Blijf dan niet thuis zitten, sluit je aan want het winterprogramma van Impuls, Kunstschool Kaliber en Twents Zilver bieden mogelijkheden. Maar ook de ouderenbonden in Oldenzaal, KBO en PCOB, bieden vele mogelijkheden om de eenzaamheid te doorbreken. Fietje Agema een voorbeeld voor andere Oldenzaalse senioren.

Meer berichten
 
Auto zoeker