Afbeelding
Foto: Picasa

Het verhaal van mijn straat: De Carmelstraat

Algemeen

OLDENZAAL - Afgelopen zondag het was mooi zonnig weer. Gewapend met mijn camera en op de vouwfiets ging ik op verkenning in de straat waar ik ben geboren. Carmelstraat nummer 13 in Oldenzaal, op het Cana.

Mijn vader, Henricus Albertus Meijerink, geboren 3 september 1901 in Losser. Mijn moeder is geboren op 8 maart 1901 te Hengelo. Ze trouwden op 29 januari 1925 te Enschede. Vader was werkzaam als wever bij Gelderman en had als bijbaan op zaterdag vleesbezorger bij de Joodse slager de Leeuw in de Waagstraat, voorheen aan de Ootmarsumsestraat.

Ik ben even gaan zitten op het muurtje op de hoek Carmelstraat en Kastanjestraat. Daar waar vroeger het Zwarte Pad liep langs het huis van Bolink. De dochter van Bolink, Minie, die later trouwde met Kuipers “het bottergat” uit Borne. Ik kan me nog veel herinneren van de straat en de tijd van toen. Ik zit op het muurtje en kijk richting Kastanjestraat, de inkijk in de Kastanjestraat geeft mij het beeld dat daar niet zoveel is veranderd, ten opzichte van vroeger. Wel meer geparkeerde auto’s. De woningen in de Carmelstraat, links, die waren van de bouwvereniging St Joseph en rechts van de straat de woningen van Ons Belang. Beelden komen op mijn netvlies en herinneringen komen binnen in mijn bovenkamer. Wij woonden op nummer 13, er liep een gang langs ons huis, waarin een kelder voor de watervoorziening was afgedekt met een stalen plaat. Spelende kinderen werden dan ook bij herhaling uit de gang geweerd. We hadden wel een water- maar geen rioolaansluiting, die kwam zo ongeveer 1948. De buren op nummer 11 waren de familie Tijdhof en op nummer 15 woonde de weduwe Jochems met inwoning van Tonny Kolbrink.

Toon Vogelzang woonde met zijn gezin op nummer 9 en had een voeg- en aannemersbedrijf. De jeugdjaren en met name de oorlogsjaren kan ik mij goed herinneren. Veel buurtbewoners hadden een bijnaam. Vrouw Willemsen (Mama Pap), de familie Bolt (Kroep in t holt), Wiggers (de Zwengel) de portier van Gelderman Blenke (Diekske badoon) en dansleraar Teusink (Knobbel Jantje). Mijn grootvader Steven Derksen woonde bij ons tegenover op nummer 30. Achter in de straat woonde Willem Wekking, daar was een rijmpje opgemaakt “Wie weet waar Willem Wekking woont, wie weet wat Willem Wekking weeft”. Matty Brons op nummer 25 die bij de ramp op de markt zijn been verloor en navraag kwam doen hoe mijn opa Steven Derksen nog kon lopen, nadat hij toch twee benen had verloren bij een treinongeval.

Graag wandel ik met u, oud bewoners en kinderen van oud bewoners die in de Carmelstraat of Lyceumstraat zijn geboren of hebben gewoond, door het verleden. Herinneringen van toen nog eens verhalen en vastleggen over het Cana. Heeft u herinneringen en/of oud fotomateriaal over de tijd van toen op het Cana? Email: Martin@Martinmeijerink.nl Foto: de Carmelstraat in 1926

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 15 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 23 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03