Martin Meijerink

Sobere, intieme herdenking van Oldenzaalse bevrijding

OLDENZAAL - Op 2 april 1945 is Oldenzaal bevrijd van de Duitse onderdrukker. Jaarlijks wordt deze bijzondere gebeurtenis op 2 april herdacht. Georganiseerd door het Comité Nationale Feest en Gedenkdagen Oldenzaal met organisator en woordvoerder Barend Broekhuizen.

Jaarlijks worden alle leerlingen uit groep 8 van de Oldenzaalse basisscholen uitgenodigd om naar de begraafplaats aan de Hengelosestraat te komen om te gedenken. Normaal zijn het de jongeren van alle basisscholen, dit jaar was er vanwege corona slechts één school - de Nutsschool - uitgenodigd. Ik miste ook veel Oldenzaalse senioren, maar zo bleek later, er was geen duidelijke informatie verstrekt dat de herdenking niet op 2 april maar al op 1 april gehouden werd vanwege Goede Vrijdag.

Intieme herdenking
De leerkrachten en leerlingen van de Nutsschool hebben er een zeer intiem een gepaste herdenking van gemaakt. Leerlingen legden een roos op de graven van de Engelse en Canadese oorlogshelden. Oldenzaalse veteranen vormden een erewacht. Burgemeester Welman, voorzitter van het Comité Nationale Feest en Gedenkdagen Oldenzaal hield een toespraak en las het gedicht Oorlog van Willem Wilmink voor. Acht leerlingen van groep 8 van de Nutsschool hadden pakkende teksten geschreven die ze verwoorden in gedichten. Claudia Patacca zorgde voor een gepaste rondleiding langs de graven, de organisatie was bij haar in goede handen. Stil staan en het doen beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Tekst: Martin Meijerink

Meer berichten
 
Auto zoeker