Afbeelding

Geschiedenis in de stadstuin: het Jacob van Deventerpad

Algemeen

OLDENZAAL - Sinds het einde van 2019 heeft Oldenzaal een openbare groene ontmoetingsplek in de binnenstad, de stadstuin. Dit zijn de tuinen van het Palthehuis, de tuin van Soer en de tuin rondom de Bombazijn.

Wethouder Alida Renkema heeft maandag de naam van het voet- en fietspad in de stadstuin onthuld, namelijk het ‘Jacob van Deventerpad’. Het pad is vernoemd naar de cartograaf Jacob van Deventer die Oldenzaal in de 16e eeuw in kaart bracht. Door de tuinen van het Palthehuis, de tuin van Soer en de tuin rondom de Bombazijn met elkaar te verbinden, is er een mooie groene ontmoetingsplek in de binnenstad ontstaan en hebben de tuinen hun historische waarde teruggekregen. Op de plek van het aangelegde voet- en fietspad door de Stadstuin, liep zelfs in 1570 al een straatje. Dat is terug te zien op de kaart van Jacob van Deventer.

Vestingsteden
Jacob van Deventer kreeg van Phillips II de prestigieuze opdracht om alle vestingsteden in de Nederlanden in kaart te brengen. Zijn kaarten en plattegronden zijn de eersten die als betrouwbaar gelden. De plattegrond van Oldenzaal, vermoedelijk uit 1570, geeft de stad weer aan het eind van de Middeleeuwen. Het stratenplan op de kaart is zeer nauwkeurig weergegeven. Binnen de vroegere poorten zien we nauwelijks een verandering ten opzichte van de huidige situatie; met deze oude kaart in de hand kan nog steeds de weg gevonden worden in de huidige binnenstad van Oldenzaal.

Het pad
De toenmalige straatnaam is niet te achterhalen, als die er destijds al was. De projectgroep van de stadstuinen heeft het voorstel gedaan om de straat te vernoemen naar de cartograaf die de straat heeft vastgelegd. Het college heeft hiermee ingestemd. Wethouder Alida Renkema, cultuur en binnenstad: “Door de straat te vernoemen naar Jacob van Deventer, ontstaat er een verbinding met het verleden. Ik vind het mooi dat we op die manier de rijke geschiedenis van Oldenzaal eren en inleven houden.” Vanaf nu heet dit bijzondere Oldenzaalse voet- en fietspad officieel het ‘Jacob van Deventerpad’.

Afbeelding
Aanpassing stembureaus 30 apr, 11:56
Afbeelding
Lintjesregen in Oldenzaal 30 apr, 10:45
Oldenzaalse Smartlappenzangers
Smartlappenzangers in muziekkoepel Overdinkel 29 apr, 10:21
King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 27 apr, 11:36
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 26 apr, 15:41
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 26 apr, 14:54
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 26 apr, 14:37
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 26 apr, 14:04