Afbeelding

Niet zwichten, maar dichten

Algemeen

Poëzie is, zeker in deze tijd, hard nodig. En dan lees ik, dat zeker een jaar lang de Oldenzaalse Stadsdichter van het literair toneel verdwijnt. Een groot gemis; een opvolger voor de huidige stadsdichter is hard nodig. Dichtkunst (poëzie) moet voor mij geen samenraapsel van woorden in zinnen zijn. Zinnen waarin naar mijn beleving de vorm, de klank en de kleur van de dichtkunst ontbreekt. Ik ben niet literair geschoold, maar schrijf wekelijks een gedicht in de Hart-krant Oldenzaal, om de lezer deelgenoot te maken van mijn taaluitingen met betrekking tot Oldenzaal.

Voor mij goed bedoelde rijmelarij. Daarmee ben je nog geen dichter. Dichter ben je wanneer je als dichter, dichter bij het vuur wilt zijn. De stadsdichter anticipeert en presenteert over de gebeurtenissen in de stad. En dat is wat ik heb gemist. Het voornemen was er, de gedichten zouden anders zijn dan die van zijn voorgangers. De goede voornemens werden wel uitgesproken, maar ik heb het er weinig in herkent en van terug gevonden. De stem van de echte Oldenzaler niet gehoord. Ook niet de verhalen over de verschillende Oldenzaalse culturen, over hij of zij die naar de kroeg op de Groote Markt ging, of over de politiek stemmende Oldenzaler.

Geert, Frank, Robert en Dennis, de voormalige Oldenzaalse Stadsdichters, dichten inderdaad anders, maar wisten mij te raken met hun taaluitingen. Over wat zich in Oldenzaal afspeelde. De aandacht voor de verschillende leeftijdsgroepen, de nationaliteiten en de uitingen die daar over werden gedaan waren duidelijk aanwezig. Door (mij) ons mee te laten luisteren door de oren en mee te laten kijken door de ogen van de voormalige Oldenzaalse Stadsdichters heeft mij geraakt en tot overdenking aangezet. Stadsgedichten herkenbaar in vorm, originaliteit en zeggingskracht. Voorlopig niet, nu het einde van Stadsdichter Oldenzaal er is. Het gaat toch niet om de geringe besparing op de gemeentelijke begroting op het budget: Kunst. Op kunst wordt al zoveel bespaard, dan brengen we toch onze eigen kunsten creativiteit ten tonele, zoals Twents Zilver voorstaat.

In ieder mens schuilt een creatieve geest, zo ook in u, mijn stadsgenoten. Er zijn vele dichters en creatieve geesten onder ons in Oldenzaal. Ik heb al heel wat mooie gedichten voorbij zien komen; mooie gedichten van Oldenzaalse mannen en vrouwen, jongens en meisjes. Dus schroom niet en stuur je gedicht in. De redactie van de Hartkrant draagt zorg voor de publicaties. En misschien lukt het ons en gaan we na 52 weken, ook jouw gedicht nog plaatsen in een uitgave van de Oldenzaalse Hartengedichten bundel "Niet zwichten, maar dichten"

Reactie en of gedicht naar: Knipkaatje@gmail.com

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 16 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 23 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03