Afbeelding

Column: Van oud- naar nieuwjaar!

Algemeen

OLDENZAAL - Weer is het Kerstmis en nadert het jaar 2019 zijn einde. Het is alsof het jaar 2019 ons zachtjes door de vingers is gegleden. Maar zou je het vast willen houden? Het antwoord zal heel verschillend zijn. Maar het geeft ook geen invloed.

Onweerstaanbaar gaat de tijd verder en wij werken maar voort en strijden maar voort. In de periode van kerst en op de avond dat we de drempel overstappen van 2019 naar 2020 onderbreken wij het werk, en mediteren we. We zien terug op de twaalf maanden die achter ons liggen, peinzen over wat er is gebeurd in de wereld, op het werk, in onze relatie met familie en vrienden.

Ik hoop dat een ieder deze meditatie met voldoening heeft kunnen besluiten. Wanneer er gemis of verlies is te betreuren probeer dan te berusten en te aanvaarden. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Deze week vertelde een goede vriendin, ik ben al meer dan 68 jaar met haar bevriend, dat ze was uitbehandeld. Weg blik op de toekomst, weg blik op vooruitzien. Voor vijf jaar geleden is haar man overleden, maar ze heeft zich krachtig staande gehouden.

Haar kinderen wonen op afstand, maar ze heeft er zelf voor gezorgd dat vadertje eenzaamheid niet bij haar kon binnendringen. Zelfs toen ze werd buitengesloten voor het deelnemen aan haar wekelijkse bridge middagen heeft ze overwonnen en is ze een nieuwe weg ingeslagen.

Wekelijks bezoek ik haar. We gaan af en toe ook uit eten in de stationsrestauratie en bezoeken ons Stadstheater de Bond. Ze vertelde "ik ben uitbehandeld en mijn huisarts zal mij nu verder onder controle houden". Sprakeloos, stil, ingehouden woede, en het onbeantwoorde waarom? Thuis mediteer en overdenk ik dat ik zelf ook niet het eeuwige leven heb, al denk ik dat soms wel. Natuurlijk gaat onze blik vooruit, want we moeten leven in de toekomst. Daarop dienen we ons te richten, om - voor zover het ons gegeven is - er toe bij te dragen dat de toekomst voorspoed en geluk brengt. Een ruige wind waait om ons heen, maar er wordt een mantel om haar en mij mij heen geslagen. Dat het jaar 2020 voor u een gelukkig nieuwjaar mag worden wens ik u allen van harte toe.

Kaatjeknip december 2019
knipkaatje@gmail.com

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 15 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 23 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03