Afbeelding

Fietsinformatiedag voor Oldenzaalse senioren

Algemeen

OLDENZAAL - Ouderen in Oldenzaal leven langer, zijn zelfstandig en vitaal op hoge leeftijd en... ze springen ook sneller op de fiets dan voorheen. Maar dit alles heeft wel een keerzijde: senioren zijn oververtegenwoordigd in het aantal verkeersongevallen. De combinatie van een wat mindere gezondheid, een snellere elektrische fiets en onduidelijkheid over verkeersregels blijkt een lastige combinatie. Om deze doelgroep te helpen wordt op 16 oktober een fietsinformatiedag gehouden.

Deze dag wordt van 09.30 tot 15.00 uur gehouden in en voor het Oldenzaalse stadhuis. Deelnemers kunnen hier terecht voor een stukje voorlichting met allerlei tips over het leuk, veilig en gezond fietsen. Het programma is dit jaar iets anders dan voorgaande jaren; na aanmelding ontvangt men dit.

Veilig op pad
Vaste onderdelen zijn het nalopen van de eigen meegebrachte fiets om te kijken of deze veilig is. Zo zal een fietsenmaker voorlichting geven over goed fietsonderhoud en de mogelijkheden om nog veiliger op weg te gaan. Zo is het belangrijk om zaken zoals de remmen goed in orde te maken, maar betere, fellere LED-verlichting zorgt eveneens voor een grotere mate van zien en gezien worden.

Onveilige situaties
Natuurlijk komt ook een stukje voorlichting over de huidige verkeersregels aan bod, evenals lokale gevaarlijke verkeerssituaties. Veel ouderen hebben zich nooit echt verdiept in de veranderde verkeersregels, waardoor zij soms onvoorspelbaar of gevaarlijk op de weg fietsen. Ouderen zijn daarom ook oververtegenwoordigd bij ongevallen.

Deelname
De fietsinformatiedag wordt aangeboden door de gemeente Oldenzaal in samenwerking met de Fietsersbond. Deelname kost 7,50 euro per persoon. Dit is inclusief koffie/thee en een lunch. Aanmelden is noodzakelijk en kan via 030-291 81 71 of via http://www.fietsersbond.nl/on-derweg/fietsschool/fietsinformatiedagen-voor-senioren/

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 9 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 16 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03