Afbeelding

Chipplicht straks ook voor kat?

Algemeen

TWENTE - Afgelopen week stond weer in het teken van de Internationale Kattendag. De dierenopvang, dierenartsen en dierenorganisaties staan jaarlijks stil bij het wel en wee van de kat.

Het zal de lezer wellicht verbazen, maar de kat is met stip op nummer één het populairste huisdier in ons land. Als je kijkt naar de huishoudens heeft bijna de helft van de huishoudens in Nederland ten minste één kat. Er zijn naar schatting zo'n 2,6 miljoen katten en 'slechts' 1,5 miljoen honden in ons land.

Veel in de opvang
De populariteit van de kat in ons land heeft helaas ook een duidelijke keerzijde: er komen uiteindelijk veel katten in de dierenopvang terecht. De Kattenbescherming spreekt zelfs van een waar kattenprobleem. De Dierenbescherming vangt jaarlijks 35.000 katten op, waarvan ongeveer 5.000 katten uiteindelijk weer bij de eigenaar terecht komen. Het lage percentage herenigde katten is helaas met name te wijten aan de eigenaren zelf: slechts weinig eigenaren laten hun kat chippen, wat al wel geruime tijd verplicht is voor de hond. Niet alleen het chippen van de kat is belangrijk, ook het bijhouden van de juiste gegevens van de registratie. Zeker wanneer u bijvoorbeeld zou verhuizen. De Dierenbescherming heeft afgelopen jaar een chipactie gehouden op diverse locaties in Twente, ook om het belang van registratie onder de aandacht te brengen. Een correct gechipte en geregistreerde kat kan makkelijker bij de eigenaar teruggebracht worden.

Chipplicht?
Het grote aantal katten dat in een dierenopvang terecht komt is een probleem. Ook in Twente kampen veel asielen met een groot overschot aan katten. Zelfs kittens komt men maar moeilijk vanaf juist vanwege het grote aanbod. Daarnaast zijn er ook veel volwassen katten die maar moeilijk aan een nieuwe eigenaar komen. En terwijl ze in de opvang zitten draagt de opvang ook de fikse kosten voor medische zorg en huisvesting. Afgelopen jaar laaide de discussie weer op over het invoeren van een mogelijke chipplicht voor de kat, waar in ieder geval in de Tweede Kamer veel steun voor zou zijn. Een landelijke verplichting is vooralsnog niet in de maak, maar minister Schouten van landbouw gaf in een brief aan de Tweede Kamer in juni wel aan dat ze een proef wil starten met een aantal gemeenten die dan zelf een lokale chipplicht in kunnen stellen. Dit als middel tegen zwerfkatten.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 13 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 21 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03