Afbeelding

Column: Het blauwe vergeet-mij-nietje!

Algemeen

Het speelt zich vaak af achter de voordeur, maar ook de achterdeur staat niet meer open.
Wij ouderen worden door de overheid en zorginstellingen geadviseerd om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Ook als ouderen lijden aan dementie.

Wanneer je partner nog leeft dan krijgt hij of zij een nieuwe baan op latere leeftijd; Mantelzorger. Wanneer je partner wilsonbekwaam is geworden dan komt er ontzettend veel op jezelf en de naasten af. Veel erger is het wanneer je er helemaal alleen voor komt te staan. Wanneer de diagnose is gesteld, breekt een periode van onzekerheid aan, hoe zoek je je weg om voort te leven.
Wat mij opvalt is dat mensen met dementie en de partner vaak in een sociaal isolement terechtkomen, en dat vrienden en kennissen wegblijven. Machteloos moet men als naaste vaak toezien en de zorg is zwaar.

Dementie wordt wel de epidemie van de 21e eeuw genoemd. Eenieder kan er mee te maken krijgen oude, maar ook jonge mensen.
De afgelopen week waren de vrijwilligers ter ondersteuning aanwezig bij de Mariaviering in de Anthoniuskerk. Samen bidden en samen zingen, en het zingen was voor mij en de aanwezigen een ware openbaring. Ook de uitgestoken handen, je willen aanraken, voelde als een gebaar van, ik wil erbij horen.
Sommige mensen schamen zich er voor dat een naaste dement is geworden. Dat schamen dat moeten we niet doen, dat gaan we samen doorbreken. We willen immers de band met de dementerende behouden.

Kreeg deze week nog de opmerking van iemand te horen: "Hij is zo lek als een vergiet". De woorden wisseling die ontstond, ontaarde in een heftige discussie. Toch heb ik hem duidelijk kunnen maken dat dit soort opmerkingen ongepast zijn. De volgende dag hebben we de woordenwisseling bijgelegd. Hij was ontvankelijk voor de argumenten. Ik heb hem een blauw 'vergeet mij niet speldje' aangereikt, dat gaat hij dragen.

Daarom is ook het initiatief van de werkgroep Nachtburgemeester Oldenzaal ook zo bijzonder en te waarderen. Wandelen naar ´t Peuleke, in beweging zijn en blijven en samen genieten met een dierbare naaste die in die andere wereld leeft. Ik wijs u er nog even: op maandag 2e pinksterdag 10.00 uur wandelen over de oude tramlijn naar Rossum, halte ´t Peuleke. Start Oude Ootmarsumsestraat 30 (7577 PG) bij transportbedrijf Tonny Fischer. En dan op weg naar Boerenbistro t Peuleke, waar Roelina en Gerhard ten Hove u gratis koffie met krentenwegge aanbieden.

Kaatjeknip juni 2019
Reactie: knipkaatje@gmail.com

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 8 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 15 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03