Afbeelding

Oldenzaal steeds veiliger

Algemeen

OLDENZAAL - Het gaat goed met de veiligheid in Noordoost-Twente. Dit is de positieve conclusie uit de jaarlijkse Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad. Alle vier gemeenten hebben de afgelopen jaren stappen gezet om criminaliteit terug te dringen. Ook in Oldenzaal werpt dit zijn vruchten af.

Landelijk gezien is het nieuws hoe dan ook gunstig. Het aantal aangiften van een misdrijf nam het afgelopen jaar met 8 procent af ten opzichte van 2017. Met name bij woninginbraken en diefstallen uit schuren en garages was een daling zichtbaar - 13 en 18 procent respectievelijk. Er valt nog wel winst te behalen bij de zwaardere criminaliteit die veelal wat minder in het zicht staat. De krant kijkt jaarlijks naar de criminaliteitscijfers op lokaal en landelijk niveau, om zo belangrijke conclusies te kunnen trekken.

Dinkelland
Van de vier Noordoost-Twentse gemeenten presteerde Dinkelland het beste. Eigenlijk van heel Nederland, aangezien het officieel de veiligste gemeente van Nederland is. Toch betekent dit niet dat Dinkellanders hun achterdeur maar open moeten laten of de fiets niet op slot hoeven te zetten. Ook in de veiligste gemeente van ons land komt nog wel degelijk wat criminaliteit voor. Zo waren er afgelopen jaar 16 woninginbraken (in 2017 nog 20), 9 schuurinbraken (één minder dan in 2017), 3 autokraken, 2 autodiefstallen, 6 bedreigingen, 22 mishandelingen, 38 vernielingen een enkele straatroof en één geval van zakkenrollen.

Oldenzaal
Oldenzaal kent natuurlijk wel wat meer criminaliteit, wat ook niet zo raar is gezien het grotere inwonersaantal en ook de wat meer 'stadse' aangelegenheden. Toch was ook hier een respectabele daling zichtbaar van bepaalde criminaliteit. Zo nam het aantal woninginbraken af van 75 stuks in 2017 naar 53 stuks afgelopen jaar; een daling van ruim 29 procent. Dit is onder meer te danken aan de voorlichting over veilig wonen, maar ook de grotere waakzaamheid in buurten. Het was ook nodig om inwoners eens wat meer met de neus op de feiten te drukken; controle- en voorlichtingsacties in de wijken toonden aan dat inwoners soms zelf de ramen en deuren wagenwijd open laten staan of niet goed hun sloten gebruiken. Gelegenheid maakt de dief; dus geef ze geen kans.

Waakzame buurt
Daarnaast zette de gemeente ook in op het promoten van WhatsApp-buurtpreventie, in samenwerking met de politie. Bewoners waarschuwen elkaar en de politie bij onraad. Potentiële inbrekers worden dan afgeschrikt door de buurtpreventie-borden die hen hierop wijzen. Verder hamerde de politie erop dat mensen bij het zien van iets verdachts ook 112 mogen bellen. Zo is de pakkans bij inbraken namelijk een stukje groter.

Positieve trend
Ook bij andere vormen van criminaliteit was een afname zichtbaar in Oldenzaal. Zo daalden het aantal schuurinbraken van 35 naar 24. Bedreigingen daalden van 34 naar 16 incidenten, mishandelingen van 58 naar 44 en zakkenrollen van 9 naar 4 meldingen. uitdagingen zijn er ook; zo zag Oldenzaal afgelopen jaar 118 vernielingen, iets meer dan de 115 vernielingen in 2017.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 7 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 15 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03