Afbeelding

Column: 74

Algemeen

Ben je 74 jaar oud, moet je naar de Centrale raad van Beroep om 1 uur huishoudelijke ondersteuning per week erbij te krijgen van de gemeente Enschede. Wat een lijdensweg. Je was ook al bij de bestuursrechter in Zwolle, die stelde toen de gemeente in het gelijk, maar de drie rechters van de Centrale raad hadden daar korte metten mee en tikten gemeente en rechtbank behoorlijk op de vingers. De Centrale raad had over een soortgelijk geval al eerder de gemeente Enschede in het ongelijk gesteld en de rechters baalden dat de boodschap niet was overgekomen, blijkbaar.

En hoe reageert de gemeente? Gaan ze dadelijk aan de slag om de onwettige situatie te verhelpen? Nee, ze wachten eerst af wat het ministerie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten doen en passen vooralsnog hun beleid niet aan, want dat zou de rechtszekerheid bij de lopende gevallen in gevaar brengen. Welke rechtszekerheid? Vertragen, saboteren, misbruik maken van het recht. Alles wordt in stelling gebracht om maar te voorkomen dat er 1 uur extra moet worden uitbetaald. Maar dat lukt ze niet, want de Centrale raad heeft de beschikking van de gemeente vernietigd en zelf een besluit genomen voor dit individuele geval en wijst fijntjes op de geldigheid van de uitspraak in gelijke gevallen. Het college zegt de randen van de wet op te zoeken. Daar horen zij niet te zijn; zij horen als dienaren van het algemeen belang midden in het Nederlands recht te staan. Complimenten voor het doorzettingsvermogen van de aanvrager en zijn adviseurs.

Deze week staat FC Twente ook weer op de stoep van het stadhuis en natuurlijk gaat het om geld. De bedragen staan in geen verhouding met elkaar en de onderwerpen ook niet. De belangen van de FC zijn veel groter dan die van 1 man van 74 jaar. Is dat zo? Is het waar dat de belangen van een zieke oudere overschaduwd worden door onvermogen en mismanagement bij een voetbalclub?

Hoe kan de raad nog maatschappelijk verantwoorden dat de inwoners van de gemeente moeten betalen voor lening en garantie van een bedrag van meer dan 30 miljoen Euro voor een voetbalclub, die zijn eigen broek op moet kunnen houden. Als dat nu niet kan, dan kan het nooit, staan ze over drie jaar weer op de stoep van het stadhuis. Wat is belangrijker? 1 Uurtje meer hulp voor een 74-jarige per week, of miljoenen voor de Put van Grolsch? Meneer Vos, de aanvrager van het uurtje extra, dat hem eerder werd ontnomen, weet het wel. Ik ook en ik denk u ook wel.

Jan Visser

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 15 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 23 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03