Beweging goed voor senioren Hengelo
Beweging goed voor senioren Hengelo

Langer zelfstandig wonen met blijverslening

Algemeen

TUBBERGEN - Afgelopen week maakten we al melding van dat Dinkelland bezig was met de laatste stappen qua de blijverslening. Tubbergen rondt maandag de formaliteiten af. Per 1 januari kunnen zowel kopers als huurders gebruik maken van een gunstige regeling om geld te lenen voor woningaanpassingen

Dinkelland, Tubbergen en de andere Twentse gemeenten zijn namelijk druk bezig om zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen te stimuleren. Door de vergrijzende maatschappij is er een grotere behoefte aan zorg, terwijl juist minder mensen in aanmerking komen voor een plekje in een woonzorgtehuis. Het stimuleren van langer zelfstandig wonen is een tussenoplossing. Maar, zo wijst de praktijk uit, inwoners denken eigenlijk pas veel te laat aan aanpassingen. Dit is jammer, want hiermee liggen ook bepaalde risico's op de loer. Bijvoorbeeld wanneer u pas nadenkt over een badkameraanpassing ná een lelijke val.

Blijverslening
Omdat woningaanpassingen vaak relatief duur zijn, kennen steeds meer gemeenten de blijverslening. Dit is een tegenhanger van de starterslening, waarmee mensen geld kunnen lenen tegen gunstige tarieven voor aanschaf van een eerste woning. Met de blijverslening kunnen ze juist geld lenen voor het aanpassen van hun mogelijk láátste woning. Bijvoorbeeld voor het weghalen van drempels, het aanpassen van de badkamer of het realiseren van een slaapkamer op de begane grond. De gemeente Tubbergen ondersteunt inwoners hierin met de blijverslening. De gemeente stelt het geld beschikbaar en stalt het bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), die de financiële toets doet en de regeling beheert. In de begroting voor 2019 is hiervoor een bedrag van 5000.000 euro opgenomen. De lening is opengesteld voor alle inwoners van de gemeente Tubbergen en geldt voor alle woningen in de gemeente; zowel bestaand als nieuw en zowel koophuizen als huurwoningen.

Grote vraag
Verwacht wordt dat de vraag naar reguliere woningen die geschikt zijn voor mensen die behoefte hebben aan ondersteuning de komende jaren alleen maar verder groeit. Levensloopbestendige woningen en een levensloopgeschikte woonomgeving zijn hierin van essentieel belang. Door gebruik te maken van de blijverslening kunnen woningen volgens wethouder Erik Volmerink beter worden aangepast aan de wensen en behoeftes van de bewoners. Tegenwoordig worden veel woningaanpassingen mede mogelijk gemaakt met WMO middelen. Hiervoor is een indicatie nodig. Dat is bij de blijverslening niet het geval. Inwoners kunnen bij de gemeente een aanvraag indienen door middel van het aanleveren van offertes van aannemers, installateurs en/of leveranciers. Na toetsing en goedkeuring van de gemeente ontvangt de bewoner een toewijzingsbrief en een aanvraagformulier voor de blijverlening bij SVn.

Afbeelding
Aanpassing stembureaus 30 apr, 11:56
Afbeelding
Lintjesregen in Oldenzaal 30 apr, 10:45
Oldenzaalse Smartlappenzangers
Smartlappenzangers in muziekkoepel Overdinkel 29 apr, 10:21
King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 27 apr, 11:36
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 26 apr, 15:41
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 26 apr, 14:54
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 26 apr, 14:37
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 26 apr, 14:04