Afbeelding

Sinterklaas niet altijd gezellig met laag inkomen

Algemeen

OLDENZAAL - Sinterklaas is een mooi feest waar menig kind lang naar uitkijkt. Maar wanneer je opgroeit in een gezin met een klein inkomen, zijn de feestdagen lang niet altijd zo leuk. Voor veel ouders met een laag inkomen zijn de feestdagen eerder een bron van stress. Want, hoe geef je je kind een leuk feest wanneer je zelf ieder dubbeltje om moet draaien?

De afgelopen jaren groeien meer kinderen op in armoede; ongeveer 1 op de 6 kinderen in Nederland leeft in armoede. Zeker wanneer je een laag inkomen hebt, liggen de prioriteiten terecht eerst bij de huur, zorgkosten en andere vaste lasten. Maar voor kinderen - zeker in de jonge leeftijd - voelt het erg zuur wanneer Sinterklaas aan hen voorbij lijkt te gaan. Hierdoor lopen zij ook het risico op sociale uitsluiting.

Toename
Er zijn gelukkig diverse organisaties op landelijk en lokaal niveau die zich inzetten om kinderen in minima-gezinnen toch leuke feestdagen te geven. Zo heeft het Nationaal Fonds Kinderhulp een wachtlijst: afgelopen jaar ontvingen zij 77.000 aanvragen voor steun op dit vlak. Een stijging van ruim 50 procent in drie jaar tijd. Zij organiseren Actie Pepernoot, waarbij gezinnen tegoedbonnen krijgen van 20 euro per kind om cadeaus te kunnen kopen. Dit jaar is de negentiende editie van de actie. Het vervelende feit is dat er een wachtlijst is voor deze steun - ondanks hun hulp blijven er dus kinderen zonder cadeaus.

Steun nodig
Ook veel andere organisaties hebben inmiddels moeite om in de aanvragen te voldoen. Zo heeft ook de Oldenzaalse organisatie achter de Sinterklaasbox oproepen gedaan om meer donateurs te vinden. Voor volgend jaar zou de organisatie niet in de behoefte kunnen voorzien zonder extra donaties, zo is de vrees. Er zijn nu zo'n 150 Oldenzaalse gezinnen die in december de Sintbox ontvangen. Er is ook een tweede soortgelijke box in Oldenzaal, de verjaardagsbox. Deze bevat onder meer traktaties en een klein geschenk. Jaarlijks ontvangen ruim 300 kinderen in Oldenzaal zo'n box, met ook hier een toename van het aantal aanvragen.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 17 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme gisteren
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03