Afbeelding

Iedere kat heeft zijn dag!

Algemeen

TWENTE - Voor vrijwel alles is er in Nederland wel een speciale dag. Zo ook voor de kat. Op 8 augustus viert menig baasje - katten kunnen immers geen kalenders lezen - weer Internationale Kattendag. Een dag waar ook steeds meer organisaties actief op inhaken.

Nederlanders zijn echte liefhebbers als het aankomt op huisdieren. Hoewel exacte schattingen lastig te geven zijn, telt Nederland ongeveer 1,5 miljoen honden en maar liefst 2,5 miljoen katten. De kat is dus desondanks toch een veel minder zichtbaar dier omdat de meeste katten binnendieren zijn, waar de hond als gezelschapsdier ook meer zichtbaar is voor de buitenwereld.

Chippen
De afgelopen tijd is er ook groeiende aandacht voor het chippen van een kat. Het chippen van honden is al enige jaren verplicht, maar voor de kat is dit nu nog niet zo. Dit heeft als nadelig gevolg dat veel asiels kampen met een grote hoeveelheid katten die binnengebracht worden zonder dat de eigenaar te achterhalen is. Slechts een klein deel kan dan herenigd worden. Niet alleen het chippen van de kat is belangrijk, ook het bijhouden van de juiste gegevens van de registratie. Zeker wanneer u bijvoorbeeld zou verhuizen. De Dierenbescherming heeft onlangs nog een chipactie gehouden op diverse locaties in Twente, ook om het belang van registratie onder de aandacht te brengen.

Verantwoordelijkheid
De regels voor honden en katten in de openbare ruimte lopen als vanouds sterk uiteen. Dit levert dan ook vaak discussies op tussen honden- en kattenbezitters en als bredere maatschappelijke discussie. Zo is het wettelijk toegestaan om een kat los rond te laten lopen; het wordt gezien als de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de kat om zoveel mogelijk overlast te beperken, maar de aard van een kat is dusdanig dat dit niet altijd praktisch is. De kat gaat waar de kat wil gaan - vaak tot ergernis van de eigenaar in wiens tuin hij poept of de planten molesteert. Er gaan wel steeds meer stemmen op om ook de loslopende kat figuurlijk aan banden te leggen.

Kattenbelasting
Een ander veelgehoord discussiepunt is de ongelijkheid op het gebied van hondenbelasting. Hondenbezitters zijn verplicht om enkele tientjes per jaar te betalen voor hun dier - bedragen die oplopen wanneer mensen meer honden hebben - terwijl kattenbezitters dit niet hoeven. Gemeenten gebruikten dit vaak als leuke inkomstenbron, terwijl er niet altijd voldoende voorzieningen waren voor de honden. In veel gemeenten wordt de hondenbelasting afgeschaft, waardoor in ieder geval dit punt op termijn vanzelf lijkt te verdwijnen.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 9 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 17 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03