Afbeelding

Op dat wij niet vergeten!

Algemeen

OLDENZAAL - De mensen die de oorlogsjaren in Oldenzaal hebben meegemaakt worden met het jaar schaarser. Jongeren van toen zijn nu veelal 85 of 90 (plus) jaren oud.

Vandaar dat dit mogelijk de reden was dat maar een zeer gering aantal senioren aanwezig waren bij de herdenking van de bevrijding die op 2 april gehouden werd op de begraafplaats aan de Hengelosestraat. Herdenken dat het 73 jaar was geleden dat Oldenzaal op 02 april 1945 werd bevrijd. De Oldenzaalse jeugd liet deze morgen zien dat de verworven vrijheid niet een vanzelfsprekendheid is. Vele Oldenzaalse medioren en senioren lieten verstek gaan die morgen. De vraag rijst waarom. Zo verwonder ik mij, en met mij anderen dat we vergeten wat Oldenzaalers in de oorlogsjaren hebben betekent. Zo ook stationsarbeider / rangeerder Jan J.Zorn de spoorman, waar voor een plaquette als eer betoon hangt in de hal van ons vernieuwde Oldenzaalse station. Toen het station een verbouwing was ondergaan en ook de stationshal en het restaurant was gemoderniseerd en nu geworden is tot een ontmoetingsplek voor ouderen, was de plaquette van stationsarbeider Jan. J. Zorn niet verdwenen. Nee ze was veilig opgeborgen bij oud NS medewerkster Annie Bult – Wigger, die vele jaren als lokettiste werkzaam was op het Oldenzaalse station. Ze is en blijft nog steeds actief betrokken bij het stationsgebeuren en is als vrijwilligster bij de Stichting Werkwijzer aanwezig in de kiosk van ons Oldenzaalse station. (zie foto). Ook spoorman Jan.J.Zorn heeft zijn bijdrage gegeven aan het verzet in de jaren van onderdrukking. Bij deze roep ik iedereen op om op vrijdag 04 mei 2018 een eerbetoon te brengen aan de vergeten spoorman en verzetsman Jan.J.Zorn , om 12.00 uur in de hal van het Oldenzaalse station.

Tekst: Martin Meijerink

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 13 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 20 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03