Afbeelding

Statushouders goed opgevangen

Algemeen

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal heeft het afgelopen jaar meer statushouders opgevangen dan noodzakelijk. De gemeente heeft in totaal 67 nieuwe Nederlanders huisvesting weten te bieden.

Gemeenten krijgen jaarlijks een 'taakstelling' van het Rijk; een bepaald aantal mensen met een verblijfsvergunning die zich in Nederland mogen vestigen en dus huisvesting nodig hebben. Om dit te spreiden krijgen gemeenten naar ratio een groep toegewezen. Oldenzaal moest afgelopen jaar 48 mensen huisvesten, waar ze dus boven zaten. De gemeente werkt nauw samen met woningcorporatie WBO Wonen en Stichting Palet voor de huisvesting en begeleiding van deze groep. WBO kreeg een aanvullende subsidie van 70.000 euro van de Provincie Overijssel voor huisvesting van deze groep. De gemeente Oldenzaal moet ook dit jaar weer statushouders opvangen; voor de eerste helft van dit jaar 25 mensen. De gemeente zal deze taakstelling dus naar verwachting riant halen. De huisvesting van deze specifieke groep is voor veel gemeenten een grotere uitdaging; zeker wanneer een lokale woningmarkt al onder druk staat is het lastig om woonruimte te vinden voor deze doelgroep, zeker wanneer het gaat om specifieke woonvereisten zoals een grotere woning voor een gezin.

Stichting Palet
Naast het fysiek huisvesten van deze groep is goede begeleiding ook belangrijk. Zo helpt Stichting Palet hen met de integratie in de Nederlandse samenleving. Voor statushouders is het van groot belang dat zij zo snel mogelijk integreren in hun nieuwe land. Palet speelt een belangrijke rol in het lokaal ondersteunen van deze statushouders. Dit doen zij met individuele begeleiding van de statushouders, waarbij eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid centraal staan. De vrijwilligers van Palet kunnen hen ook helpen bij specifiekere uitdagingen zoals het invullen van formulieren van uiteenlopende overheidsinstanties; iets waar ook menig autochtone Nederlander al moeite mee heeft. In de eerste fase na het statushouderschap komt er veel op ze af, zoals het vinden van werk en het volgen van Nederlandse les, bovenop een grote rompslomp aan formulieren.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 13 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 21 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03