Afbeelding

Twentse bedrijven helpen Poolse agrariërs groeien

Algemeen

HENGELO - Een Twentse delegatie van bedrijven in de agrarische sector maakt komende week een reis naar Polen. Zij nemen deel aan de landbouwbeurs Polagra Premiery in het Poolse Poznan´ van 18 tot en met 21 januari.

Het afgelopen jaar zijn al leuke contacten gelegd tussen de Poolse agrarische sector en Twentse ondernemers, met dank aan het WTC Twente. Deze contacten leveren naar verwachting ook uiteindelijk concrete opdrachten op voor de Twentse ondernemers, wat dus een wederzijds positief resultaat heeft. De Nederlandse agrifood-sector behoort tot de meest productieve ter wereld; praktisch iedere vierkante meter vruchtbare grond benutten we in ons land. Dankzij de moderne techniek en innovatieve oplossingen voor veehouderij, grondbewerking en gewasbescherming is Nederland de op één na grootste exporteur van agrarische producten. Die kennis en expertise hebben de Polen nu hard nodig. Het land heeft weliswaar een grote oppervlakte landbouwgrond, maar door een hoog zandgehalte, mineralentekorten en slechte structuur van bedrijfsgronden is deze sector hier verre van efficiënt. Wel werkt de Poolse sector aan hoognodige modernisering, waardoor de Nederlandse innovaties van harte welkom zijn.

Professionalisering
Berthold Koops van Schuitemaker Machines uit Rijssen: "In de melkveehouderij zie je dat de professionalisering van de Poolse landbouw erg hard gaat. Onze machines zijn state-of-the-art en helpen hen in dit proces." AgriWatch gevestigd in Enschede legt op dit moment concrete contacten met academische instellingen in Polen. Zo wordt mogelijk Overijsselse R&D kennis rond 'precision agriculture' voor heel Polen een feit. Waar Nederland ook in voorop loopt is in het bedenken van oplossingen voor strengere Europese milieuregels, waarvoor ook in Polen een inhaalslag plaatsvindt. Bijvoorbeeld in het gebruik van folie¨n voor het afdekken van mestopslag. Overijsselse bedrijven timmeren op dit vlak volop aan de weg. De reis naar Poznan´ eind januari wordt georganiseerd door het WTC Twente onder de vlag van het GO4EXPORT-programma. De ondernemers komen bijeen in een Nederlands paviljoen waar zij relaties kunnen ontvangen. Het WTC Twente werkt verder ook nauw samen met de Nederlandse ambassade in Warschau. De Overijsselse deelnemers zijn Schuitemaker, EversAgro, Genap en AgriWatch.

Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 4 minuten geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 17 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme gisteren
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00