Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink) Foto: Shutterstock

Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest

Cultuur

Afgelopen week vierden wij het Suikerfeest, het feest dat het einde van de ramadan markeert. Hassan en Fatima maken er jaarlijks een goede gewoonte van om mij en hun buren en vrienden dan uit te nodigen. 

OLDENZAAL - De vriendelijkheid die ze mij geven brengt een golf van positiviteit met zich mee; niet alleen bij mij maar vooral ook bij de buren die waren genodigd. In de ochtend waren de mannen naar de Moskee gegaan zo vertelde Hassan. Jong en oud waren samen gekomen om hun dankbaarheid te tonen en vooral ook te bidden voor vrede en voorspoed. 

Bij Fatima voel je een diepe verbondenheid met haar familie en naaste vrienden. Het huis was versierd en er waren de kinderen die lachend rondrenden. Fatima had met haar vriendinnen een grote tafel voorbereid met allerlei lekkernijen. Er waren schalen vol met ma’amoul, dadelkoekjes gevuld met noten en poedersuiker bestrooid. Er waren ook plakken van die mierzoete baklava, kleverig en zoet dat aan je vingers blijft plakken. Ook het heerlijke drankje Raki streelde mijn keel. Maar het was niet alleen het eten en drinken dat ons samenbracht; het was ook de geest van verhalen delen. Het is niet alleen de zon die de harten van de mensen verwarmt, maar het is de liefde en vriendschap die je voelt bij dit samen zijn. Het Suikerfeest is voor mij meer dan alleen een dag van feesten. Het is een middag van herinneringen aan de kracht van een familiegemeenschap en de vreugde die wordt gevoeld bij het geven. Ik als oude man ervaar jaarlijks deze dag als een Godsgeschenk.

Afbeelding
BoesCoolTuur zoekt aanbod 7 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing stembureaus 30 apr, 11:56
Afbeelding
Lintjesregen in Oldenzaal 30 apr, 10:45
Oldenzaalse Smartlappenzangers
Smartlappenzangers in muziekkoepel Overdinkel 29 apr, 10:21
King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 27 apr, 11:36
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 26 apr, 15:41
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 26 apr, 14:54
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 26 apr, 14:37