Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.

‘Kom je ook naar het Maker Festival?’

Algemeen

Het Maker Festival vindt op 6 mei plaats bij de bibliotheek in Oldenzaal. Je mag deze dag meedoen aan een speels en prikkelend activiteitenprogramma. Alles is gericht op technologie, digitalisering en maakprocessen. 

OLDENZAAL - De dag is voor iedereen die creatief en onderzoekend is, of wil worden. Bezoekers mogen experimenteren met creatieve (maak)technieken in verschillende labs. Denk hierbij aan het Robotlab waar je robots programmeert en het FilmLab waar je leert over films. Duik ook in de wereld van AR en VR. Nieuw is dit jaar het KunstLab.

Koperdraad en kralen 

In het KunstLab maak je onder begeleiding van kunstenares Lara Vos met een speciale techniek je eigen kunstwerkje van koperdraad en kralen. Wie voor het eerst met de beelden van kunstenares Lara wordt geconfronteerd, ziet niet alleen intrigerende kunstwerken, maar ook dat haar werkwijze heel ongebruikelijk is. Haar beelden zijn eigenzinnig en volkomen intuïtief, hoewel ze met grote precisie en vakmanschap gemaakt zijn. Het materiaal is altijd koper en zink.

Creatief bezig zijn 

“Vorig jaar was de dag een groot succes”, geeft Danielle Bekkers (programmamaker Jeugd & Onderwijs van de Bibliotheek Twente) aan. “Het is fijn dat het dit jaar lukte om deze dag in de voorjaarsvakantie te plannen. Nu krijgen nog meer kinderen en hun ouders de kans te komen experimenteren. Vorig jaar was erg inspirerend. Er waren onder andere oma’s die gezellig met hun kleinkind plaatsnamen aan een tafel en samen nieuwe dingen leerden. Het is leuk om te zien dat kinderen verlegen beginnen en toch gemotiveerd raken om creatief bezig te zijn. Aan het eind van de dag gaan ze met één of twee creatieve creaties naar huis. Naast alles wat je maakt is er ook veel te zien. Kijk je ogen uit bij de kleurrijke expositie van neon objecten. De objecten zijn door jongeren gemaakt tijdens workshops in de bibliotheek. Ervaar ook de bewegingen van de indrukwekkende Electro-mechanische kreeft, een fantasiedier van Tristan Kruithof.”

Thuis verder met maken 

Ook kan je later thuis aan de slag met een Make-It kit van Tetem. Deze pakketjes zijn altijd te koop bij de Bibliotheek. Tijdens openingstijden van de bieb zijn diverse voorbeelden bij de Makerkar te zien. Bij de techniekpakketjes zitten materialen en technieken die vaak niet in huis voorhanden zijn. Jongeren tussen 6 en 15 jaar krijgen aanwijzingen via een videotutorial. Voorbeelden van technieken die je leert zijn: zonne-energie, stroomkringen, tandwielmechanieken en magnetisme. De meeste kits zijn ontwikkeld in samenwerking met bedrijven uit Twente. Zo leer je iets over de techniek, maar ook hoe een bepaalde techniek gebruikt wordt binnen een bedrijf.

Opgeven is niet nodig 

Je bent op 6 mei van harte welkom tussen 13.00 uur en 17.00 uur. Opgeven is niet nodig, er geldt een vrije inloop. Bij sommige activiteiten geldt een maximum aantal deelnemers. Voor een aantal activiteiten wordt een kleine vergoeding van maximaal 3 euro gevraagd. Het festival is gratis te bezoeken. Neem vooral mensen uit je omgeving mee om het samen te beleven. De Bibliotheek maakt er deze dag een groot leerzaam feest van. 

Technisch onderhoud 

De Bibliotheek in Oldenzaal is op 6 mei voor service (boeken lenen, reserveren, inleveren, vragen, inloggen, krant lezen et cetera) gesloten wegens technisch onderhoud. Het Makerfestival gaat op 6 mei wel door.

Electro-mechanische kreeft van Tristan Kruithof.
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 4 mei, 14:45
Echtpaar Hofstra - Stappenbeld.
Twee Oldenzaalse echtparen vierden hun 60-jarig jubileum 3 mei, 15:43
Afbeelding
Oldenzaal wipt er fanatiek op los! 3 mei, 15:04
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 3 mei, 14:29
Het Syrisch Orthodox vrouwenkoor Oldenzaal zal ook optreden. Ze houden de Aramese vlag vast. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Graan en Korenfestival op zaterdag 11 mei in Oldenzaal 3 mei, 12:23
Afbeelding
Herdenking Jan J. Zorn zaterdag 3 mei, 12:07
Foto: Herbert Huizer
Tankenberg mooie beproeving voor Ronde 3 mei, 12:03
bridgen is gezellig
Zomer bridgedrive start op 13 mei 3 mei, 12:00