Jan Visser
Jan Visser

Column Jan Visser: Vliegveld

Column

Vliegveld

In de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld Twenthe door de Duitsers omgebouwd tot een militair vliegveld. Twenthe (met een h, foutje van de notaris in de oprichtingsakte) werd het vooruitgeschoven steunpunt van de Duitsers tegen de geallieerde bommenwerpers, op weg naar vernietiging van de Duitse steden. Twenthe werd bovendien een van de vliegvelden waar vandaan de vliegende Duitse bommen werden gelanceerd naar Groot-Brittannië. Gelukkig was de Engelse methode effectiever. De Engelsen onderschepten de V1's en V2's met hun Spitfires en andere jagers en schoten ze uit de lucht of gaven ze een tik met een vleugel, waardoor ze uit koers raakten. De Duitse vliegende bommen waren sowieso niet zo trefzeker en hadden nog weleens te weinig brandstof om Londen, of een andere stad, te bereiken. Stelt u zich dat eens voor. Je hoort zo'n vliegende bom aankomen en na wat gesputter houdt het ding ermee op, duikt naar beneden en alles wat je kunt doen is wachten op de inslag.

Voor de oorlog werd het vliegveld gebruikt door de Twentse textielbaronnen. Een van de gebruikers was prins Bernhard, die zo nu en dan enkele gezellige uurtjes in de regio doorbracht. Na de oorlog bleef het vliegveld militair, met later medegebruik voor de burgerluchtvaart. Op Twenthe hebben Meteors gestaan, het eerste straalvliegtuig van de Nederlandse luchtmacht, Starfighters (gigantische lawaaischoppers met naverbranders, een soort tweede versnelling bij de start) en de laatste toestellen, de F16's.

De militairen zijn weg, een geweldige aderlating voor de Twentse economie en de politiek rollebolt nog steeds over elkaar heen over de vraag: Wat te doen met 450 hectare vrijgekomen grond? Waarvan vele delen trouwens al zijn ingedeeld, bijvoorbeeld voor natuurontwikkeling, bedrijvenpark of evenementen. Als de politiek afwacht, grijpen particulieren hun kans. Meneer Van Eck heeft 50 hectare gekocht voor evenementen en vermaakindustrie. Wat kun je doen in zo'n gebied? De doelgroep van Van Eck is niet de Vereniging van Nederlandse ornithologen of de zustervereniging, de Vereniging van Nederlandse amfibieën. Het gaat bij hem meestal om snel, motorisch en soms vliegend materiaal, waarbij de Duitse Autobahn zijn racecircuit is. Maar weet u wat ook kan op het vliegveld? Trouwen. Op de foto het pas getrouwde echtpaar Koopman-Visser op de 3000 meter lange start- en landingsbaan van vliegveld Twenthe. Het was een onvergetelijke dag.

Jan Visser

De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 13 uur geleden
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 14 uur geleden
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 14 uur geleden
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 14 uur geleden
Afbeelding
Bomvolle Koningsdag in de Boeskoolstad 15 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 15 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 15 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 17 uur geleden