Afbeelding

Column: "Wevers”, een naam die ik met respect schrijf en uitspreek!

Algemeen

Deze week kopte de krant dat Lieke Wevers zilver had behaald op de Meerkamp in Rotterdam. Na een lange periode van afwezigheid ben je er weer. Klasse meisje, dat jij je zo terug hebt geknokt. Jij weet wat je wil en waar je voor staat en dat dwingt respect af. Je zus Sanne, daar hebben ze wereldwijd over kunnen vernemen. Ik ben dan ook onder de indruk van jullie beider prestaties, waar zeker nog een aantal overwinningen met medailles aan zullen worden toegevoegd.

Inmiddels is de straat waar aan jullie ouderlijk huis staat opgeknapt en voorzien van de nodige veiligheidsmaatregelen. Het wachten is nu nog op de evenwichtsbalk als eerbetoon aan zus Sanne. In een gezond lichamen heerst een gezonde geest, heerlijk dan ook om de naam Wevers te horen en uit te dragen, met een eerbetoon aan jullie twee.

Eerbetoon zou er ook moeten zijn voor Mini Wevers. De lezers vragen zich af wie is Mini Wevers? Ze kwam met haar ouders vanuit Enschede naar Oldenzaal, waar ze met haar ouders inwoonde bij haar oma aan de Watertorenlaan. Ze ging naar de Nutsschool aan de Hengelosestraat en kwam bij juffrouw Zorber in de klas. Het hoofd van de school, meneer Van den Brugge destijds, deed een aanbeveling voor haar bij textielfabrikant Johan Gelderman. Ze kreeg werk in de afdeling Semarang. Ze leerde typen en met succes. Johan Gelderman zorgde ervoor dat ze een ausweis kreeg, zodat ze 's avonds na achten over de straat mocht. En ze ging,naar het badhuis in Oldenzaal waar ze op een Remmington typemachine formulieren moest typen. Met de getypte formulieren moest ze dan naar de Ortskommandant Hauptman Menzel in de Steenstraat om deze te laten ondertekenen. Ze wist als 15-jarige toen niet aan welke verzetsdaden ze mee werkte. De Joden die in 1944 in de spoorsloot bij Gelderman wisten te ontkomen en die zij samen met die Engelse mevrouw Gelderman verzorgde. Meneer en mevrouw Gelderman hadden haar op het hart gedrukt dat ze er met niemand over mocht praten. En dat deed ze dan ook niet.

Nu twee jaar geleden vertelde Mini Wevers het verhaal aan mij. Volgend jaar vieren wij 75 jaar bevrijding. Het zou gepast zijn dat dan ook de naam van Mini Wevers† wordt geschreven en uitgesproken. Deze vrouw verdient het, dat een straat haar naam gaat dragen. Dus ga ik een verzoek doen aan de Gemeentelijke straatnamen commissie van Oldenzaal, om ook Mini Wevers te eren en een straat naar haar te vernoemen. Bent u die mening ook toegedaan?

Kaatjeknip juli 2019

Mail uw reactie naar:
knipkaatje@gmail.com

De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 3 uur geleden
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 4 uur geleden
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 4 uur geleden
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 4 uur geleden
Afbeelding
Bomvolle Koningsdag in de Boeskoolstad 5 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 5 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 5 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 7 uur geleden