Afbeelding

Nachtburgemeesters jagen cultuur aan

Algemeen

OLDENZAAL - Culturele ambities hebben ze beide, want cultuur draagt bij aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun stad. De één voor Hengelo en de ander voor Oldenzaal.

Zoekend en tastend zijn beiden nog bezig de weg te vinden die extra bijdragen moeten leveren aan de culturele ambities van zowel Hengelo als Oldenzaal. De Nachtburgemeester van Hengelo Marijke Agterbosch en Oldenzaalse Nachtburgemeester Toon Brummelhuis waren afgelopen week voor een nachtburgemeestersoverleg bijeen in Oldenzaal bij restaurant de Tijd. De Tijd, toevallig, want tijd moet ze geboden worden om de ambities waar te gaan maken. Bij de Tijd op het terras in de schaduw van de parasol bespraken ze het plan van aanpak en de uitvoering die beiden voorstaan.

Eerste resultaten
Beiden zijn nu een half jaar in functie (onbetaald) en ze proberen zo goed mogelijk te functioneren vanuit een voorlopige taakomschrijving ofwel profielschets die door de werkgroep nachtburgemeester destijds is opgesteld. Het bijeenkomen om overleg te plegen over de manier van aanpak en over hoe en op welke wijze de doelen kunnen worden gerealiseerd, getuigt van het duidelijk betrokken zijn van beiden bij hun stad. Ze proberen zonder sturing of tussenkomst van de commissie twee jaar lang de oren en ogen de kost te geven en activiteiten te ontplooien, die de sfeer in beide steden ten goede moet gaan komen. De behoefte aan onderscheidend te zijn is gebaseerd op het profiel van Hengelo als industriestad en Oldenzaal als textielstad. Cultuur beweegt en moet aanjagend en inspirerend zijn en blijven is het motto van beiden.

Toekomstplannen
Verder is er nog geen uitleg gegeven hoe en op welke wijze invulling zal worden gegeven aan de taakinvulling, maar zeer binnenkort treden ze naar buiten en presenteren ze ieder afzonderlijk hoe ze hun creatieve talenten gaan ontwikkelen en presenteren. Een ding is duidelijk wij inwoners van Hengelo en Oldenzaal, de besturen van verenigingen en organisaties en instellingen zullen hun deuren moeten openen en de nachtburgemeesters gaan ondersteunen bij Samen zijn we sterk, sociaal; en creatief.

Foto en tekst: Martin Meijerink

Afbeelding
Dementietafel Beleven in Muziek 28 sep., 16:31
Afbeelding
Werken op Kind-jeugdlocatie de Molenwiek van Aveleijn 27 sep., 20:06
Afbeelding
'Wil je niet missen: Pasar Malam Asia in Enschede!' 27 sep., 17:23
Afbeelding
'Twentse nuchterheid is de kracht van Voshaar' 27 sep., 13:25
Afbeelding
Een avondje uit met het Blauwnet Avondretour 24 sep., 18:22
Afbeelding
Expeditie Springendal: voor natuurliefhebbers 24 sep., 13:39
Afbeelding
Grote Clubactie start in Oldenzaal 23 sep., 17:30
Afbeelding
Gamma geeft tips over gereedschap 23 sep., 10:16