Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis? Foto: Martin Meijerink

Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt

Gemeentenieuws

OLDENZAAL - Het stadhuis van Oldenzaal is niet alleen een werkplek voor ambtenaren en het bestuur. Ook het Sociaal Plein is er gevestigd en diverse partners maken gebruik van de spreekkamers. Het gebruik van het stadhuis is nu niet optimaal. Het stadhuis sluit niet meer aan bij de laagdrempelige en toegankelijke dienstverlening die de gemeente Oldenzaal wil bieden aan haar inwoners. Om die reden heeft de raad gevraagd drie opties over het gebruik van het stadhuis in de toekomst uit te werken. De raad bespreekt de opties tijdens het Politiek Forum van 15 april. Met de input van de raad wordt de vervolgstap bepaald. De uitwerking hiervan ligt tijdens de raadsvergadering van 27 mei 2024 opnieuw voor aan de raad.

Uit onderzoek van 2021 van de gemeente Oldenzaal (de visie op dienstverlening) bleek al dat de fysieke werkplek onvoldoende uitnodigt tot samenwerken. Ook sluit de inrichting van het stadhuis niet meer aan bij de verwachtingen van de bezoekers. De inrichting biedt weinig privacy voor bezoekers, nodigt niet uit tot ontmoeting en is niet heel toegankelijk. Daarnaast is groot onderhoud noodzakelijk. Het stadhuis is gebouwd in 1968 en heeft in 2000 nog een aanbouw geplaatst. Vanaf die tijd zijn er geen grote aanpassingen meer geweest. 

De gemeente wil graag laagdrempelig zijn voor haar inwoners en bezoekers. Aan grote vraagstukken wil de gemeente graag samenwerken met haar partners, ondernemers en inwoners. Het stadhuis moet hierop aansluiten. Daarnaast wil de gemeente de ambtenaren toekomstige werkplekken bieden die aansluiten bij de huidige tijd. Een eerste aanzet voor hoe de gemeente het stadhuis kan gebruiken is gepresenteerd in het politiek forum van februari ‘24. Tijdens dit forum heeft de raad gevraagd om drie verschillende opties verder uit te werken. 

Bij alle opties is gelet op een duurzaam gebouw en het noodzakelijk onderhoud. Om zo onderdelen te combineren en slim met geld om te gaan. De eerste optie is het stadhuis opnieuw bouwen. Dit betekent het verkopen van het stadhuis. En het stadhuis (op een nog onbekende plek) opnieuw bouwen. De tweede mogelijkheid is het stadhuis gebruiken als huis van de stad. Dit betekent het aanpassen van het hele stadhuis. En dat de gemeente het stadhuis samen met maatschappelijke partners gebruikt. Op die manier zijn er zoveel mogelijk diensten onder één dak, om zo de inwoners van Oldenzaal optimaal van dienst te kunnen zijn. De derde optie is het kleiner maken van het stadhuis om plek te maken voor stadsappartementen. Dit betekent dat het stadhuis kleiner wordt en geen ruimte is voor externe partners.

Deze opties worden afgewogen tegen het noodzakelijke groot onderhoud, vereiste verduurzamingsmaatregelen en een aanpassing van de werkplekken. De opties zijn op hoofdlijnen uitgewerkt en het college heeft besloten deze opties voor te leggen aan de gemeenteraad op 15 april.

Oldenzaalse Smartlappenzangers
Smartlappenzangers in muziekkoepel Overdinkel 12 uur geleden
King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 27 apr, 11:36
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 26 apr, 15:41
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 26 apr, 14:54
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 26 apr, 14:37
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 26 apr, 14:04
Afbeelding
Bomvolle Koningsdag in de Boeskoolstad 26 apr, 13:56
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 26 apr, 13:37