Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.

Het beste boek gekozen door kinderen

Cultuur

OLDENZAAL - Al vanaf 1988 wordt, door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), een literatuurprijs door de Nederlandse Kinderjury toegekend. Het bijzondere hieraan is dat de jury volledig uit kinderen bestaat (6 tot en met 12 jaar). Zo vormen alle kinderen van Nederland samen een jury. Het boek dat de meeste stemmen krijgt, wint de Kinderjury 2024. Door te stemmen maak je kans op jouw lengte in boeken!

“Ik vond het heel speciaal toen ik zelf de leeftijd had om te stemmen op een kinderboek. Het idee dat ik echt een stem had in het bepalen van een boekenprijs, vond ik interessant. Ik kreeg het gevoel dat het echt heel belangrijk was om veel boeken te lezen, zodat ik een juiste keuze kon maken”, geeft publieksbaliemedewerker Nancy aan. “Dit gevoel draag ik graag over op de jeugd van nu.” Ze stimuleert jeugd om boeken te lezen en dit kan op veel manieren. “Ik maak tafels met inspirerende boeken. Als je boeken frontaal presenteert neemt een bezoeker deze eerder mee. Wanneer je langs de boekenkasten dwaalt op zoek naar een bepaalde titel, is het prima dat de boeken naast elkaar staan. Kinderen laten zich vaak verleiden door een aansprekende voorkant of een grappige titel. Een tafel met stapeltjes boeken, werkt dan heel goed”, aldus de medewerker van Bibliotheek Oldenzaal.

Na de leesweken (van februari tot en met april) kunnen kinderen stemmen op hun favoriete boek. Kinderen kunnen op alle kinderboeken stemmen die in 2023 nieuw zijn verschenen. Op de website www.kinderjury.nl staat een speciale tiplijst, met daarin de meest geleende en verkochte boeken.
In de bibliotheek kun je de Kinderjury-boeken herkennen aan een speciale Kinderjury sticker. Daarbij staat een tafel met veel Kinderjury-boeken.

Op woensdag 24 mei worden tijdens de livestream op www.kidsweek.nl de winnaars (categorie 6-9 jaar & categorie 10-12 jaar) bekend gemaakt.

Tot en met woensdag 24 april kunnen lezers een stem uitbrengen op de website www.kinderjury.nl. In de bibliotheek en in boekwinkels liggen tevens stemformulieren klaar met daarbij een speciale brievenbus waar je het papieren formulier in mag leveren. Tijdens de tweede stemronde, vanaf maandag 15 mei, kun je hier nóg een keer stemmen op de Top 3! Door te stemmen maak je kans op jouw lengte in boeken!

Oldenzaalse Smartlappenzangers
Smartlappenzangers in muziekkoepel Overdinkel 12 uur geleden
King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 27 apr, 11:36
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 26 apr, 15:41
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 26 apr, 14:54
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 26 apr, 14:37
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 26 apr, 14:04
Afbeelding
Bomvolle Koningsdag in de Boeskoolstad 26 apr, 13:56
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 26 apr, 13:37