Toon geniet van een biertje na een lange werkdag.
Toon geniet van een biertje na een lange werkdag. Foto: Picasa

Terugblik: vier jaar nachtburgermeester

Ik had met hem afgesproken; donderdagavond 20.00 uur bij café de Engel in Oldenzaal. Ik ben op tijd en dan laat de bezige bij mij weten dat het wat later wordt. Maar afspraak is afspraak en rond 21.30 uur treffen we elkaar in de kroeg. Samen terugblikken op bijna vier jaar Nachtburgemeesterschap in de Boeskoolstad Oldenzaal.

OLDENZAAL - Toon Brummelhuis, 88, is inmiddels oud-nachtburgemeester. Kroegenbezoek is hem niet vreemd, immers een nachtburgemeester voelt zich thuis in de horeca en moet zich betrokken voelen en betrokken blijven voelen bij de horeca in de stad. Zijn dagelijkse werkzaamheden liggen elders, maar 's avonds terug in Oldenzaal weet hij zijn bijzondere plekjes te vinden, zoals bij café Markant. De broedplaats van het bestuur van de stichting Nachtburgemeester Oldenzaal. 


Als je hem zoekt in de avonduren dan is de praatgrage 'Toone van KeenkelBeernds Hennie' in de kroeg te vinden. Het bijna vier jaar lang nachtburgemeester zijn is voorbij gevlogen. Een terugblik én tips voor zijn opvolger, daar is Toon Brummelhuis wel voor in. Zijn opvolger is reeds benoemd en heeft zijn entree gemaakt, ook in De Kroeg. Toon gaat de nieuwe aangestelde nachtburgemeester steunen op vele fronten is zijn opmerking. Hij heeft er een lange werkdag op zitten maar met een speciaal biertje praat hij graag over de bijna vier jaar die zijn voorbijgevlogen. Toon mag dan wel vier jaar lang nachtburgemeester zijn geweest, ook het gewone leven ging gewoon door, ook tijdens corona. Vier jaar geleden werd hij door burgemeester Patrick Welman geaccepteerd en door zijn ondersteuners officieel aangesteld als de nachtelijke tegenpool van de dagburgemeester Patrick Welman.


En dan komt hij binnen; het is inmiddels 21.30 uur. Toon bestelt zijn biertje, dat doet hij meerdere avonden van de week en we gaan in gesprek. "Dit is en was voor mij geen opgave", lacht de reeds afgetreden Nachtburgemeester van Oldenzaal. Wat heeft het Nachtburgemeester zijn je allemaal gebracht? "Veel man, ik mocht in samenwerking met het Palthehuis kroegentochten organiseren, evenementen presenteren, verhalen vertellen, horecategoed bonnen uitdelen, dienstbaar zijn voor de stichting Stolpersteine, stadswandelingen begeleiden en lintjes doorknippen en na corona de opening verrichten van de oudste muziektempel van Oldenzaal, café Olde Weghuis. Allemaal dingen die ik ook nog nooit had gedaan. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet. Dat leverde veel leuke reacties op. Dat je na het avondje stappen aan de Enschedesestraat bij café Olde Weghuis, dat er een auto stopt en dat er een raampje opengaat en iemand roept 'Hé nachtburgemeester, zit het er weer op?' Of dat mensen met je op de foto willen."


Als nachtburgemeester heeft Toon zelf invulling gegeven aan het ‘ambt'. "Er was destijds geen selectiecommissie, geen ondersteuning vanuit Oldenzaal Promotie, ook niet van uit de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Oldenzaal. Ze lieten mij vrij en ik heb en mocht mijn eigen invulling er aangeven. Dat was lastig, maar tegelijkertijd ook wel fijn."


Voor aanvang van zijn ambtsperiode was Toon kritisch over de stand van zaken betreffend het uitgaansleven in Oldenzaal. Inmiddels is hij gematigd positiever geworden. "We hoeven echt niet te klagen, er is superveel te doen in Oldenzaal. We mogen hier in Oldenzaal echt trots zijn op wat we hebben. Het dagtoerisme neemt toe, Oldenzaal Promotie is volop aan de baken, in de weekenden is het druk in en om Oldenzaal. Jongeren moeten we wel meer betrekken bij het uitgaansleven in onze eigen stad." Natuurlijk heeft Toon Brummelhuis nog wensen maar die heeft hij al kenbaar gemaakt bij zijn opvolger Peter Seiger.


Toon hoopt dat de organisatoren van evenementen en feestjes hun nek blijven uitsteken. Zoals met het Smartlappenfestival, de Boeskool is Lös en Koningsnacht. De belangrijkste tips voor zijn opvolger: Je moet het sowieso niet zien als een opgave. Drie of vier dagen uitgaan in de week, dat deed ik toch al. Laat je vooral verrassen en kijk wat er op je pad komt. Geniet ervan, heb er zelf vooral veel lol in. En neem het niet te serieus. Wees ook niet bang om op je bek te gaan, blijf bij jezelf en laat je niet teveel sturen. Het moet niet geforceerd worden. Kijk wat je zelf leuk vindt, maar kijk ook met een open blik naar wat er gebeurt in het uitgaans- en culturele leven in onze stad.


Toon, de redactie van Hart van Oldenzaal wenst jou alle goeds.

Pen