Zet de GFT-bak op tijd aan de straat - ook half leeg!

De komende tropische temperaturen zorgen ook altijd voor een onaangenaam bijverschijnsel: de stinkende biobak of restafvalcontainer. Menig eigenaar is bekend met de geur van het rottingsproces, wat de nodige overlast kan veroorzaken. 

TWENTE - Vaak komt het doordat er natte dingen in de containers gaan. Een stuk krant op de bodem absorbeert dit en zorgt voor minder stank. Ook lege eierdozen zijn ideaal voor dit doel. Dit helpt bovendien ook bij het legen van de bakken.


Plaats verder een stokje onder het deksel van de container en hang er wat mottenballen aan. Zo komt er lucht bij om het rottingsproces wat te vertragen en het ontmoedigd maden en vliegen; deze laatste houden niet van de mottenballen. Het op tijd legen van de bak helpt ook. Zo signaleerde Twente Milieu al vaker dat mensen nu nog pas de GFT-bak aan de straat zetten wanneer deze bijna vol is. Hoe eerder men de bak aan de straat zet, hoe beter, zo is de boodschap. Door het afval 'verser' in te zamelen kan men er namelijk meer uithalen bij andere verwerkingsprocessen zoals het maken van biogas of het composteren. Bovendien betaalt men niet voor het aanbieden van de GFT-bak.