De initiatiefnemers van de Historische vereniging Oldenzaal in oprichting.
De initiatiefnemers van de Historische vereniging Oldenzaal in oprichting. Foto: Picasa

Historische vereniging in oprichting

Algemeen

Veel steden en dorpen in Nederland, ook hier in Twente, hebben hun eigen historische verenigingen. De meest voor mij herkenbare is de vereniging de Dree Marken. Direct maar complimenten naar de mannen en vrouwen die deze historische vereniging hebben opgericht en er dagelijks voor zorgen dat de geschiedenis van en over de Dree Marken (De Lutte, Beuningen en Berghuizen) niet verloren gaat.

OLDENZAAL - In Oldenzaal is al jarenlang een discussie gaande en lag er een grote wens om een Historische Vereniging in onze stad op te richten. Wat nog in Oldenzaal ontbreekt is een brede historische vereniging of stichting die de rijke geschiedenis van onze Hanzestad als geheel gaat vastleggen. En daar wordt nu vaart mee gemaakt. Veel Oldenzalers met mij, waaronder onze eigen burgemeester Patrick Welman, zullen dit initiatief van harte toejuichen.

Onlangs verscheen het Jumbo plakplaatjesboek ‘Oldenzaal verzamel(t)d’. Een commercieel samenraapsel, want tachtig procent van het materiaal in het boek is al uitgebreid en bij herhaling beschreven. Weinig nieuws dus onder de zon. Herhalingen van reeds eerder gepubliceerde verhalen over de geschiedenis van Oldenzaal. Voor de Jumbo zal het zeker een commerciële meerwaarde hebben, toch er is meer. Het brengt verbintenissen tot stand tussen mensen. De plakplaatjes zijn namelijk ideaal om te ruilen, waarbij leuke gesprekken kunnen ontstaan over de historie. “Ik ruil met oe, ruil ie met mie?”

Dat nu het initiatief wordt genomen om een historische vereniging in Oldenzaal op te richten, zal hopelijk voedingsbodem vinden. Nieuwe uitdagingen liggen voor. Veel verenigingen en clubs hebben te maken met dalende ledenaantallen. Dat zie je bij sportclubs en andere verenigingen. Men wil zich niet meer binden aan een club of vereniging. Ook historische verenigingen hebben te maken met dalende ledenaantallen. Dus ligt er een extra uitdaging voor het toekomstige bestuur van de nog op te richten Historische Vereniging.

Digitaal vaardige jongeren betrekken bij de nog op te richten werkgroepen lijkt me een must. Met hun creatieve manier van denken en bedenken zal en kan de geschiedenis van Oldenzaal aan de man kunnen worden gebracht. Nog voor de op te richten historische vereniging zijn en waren er al veel historische geïnteresseerden die zich bezig hielden met de geschiedenis van een onze stad en onze streek. Het initiatief dat nu wordt genomen zal hopelijk ondersteuning vinden bij veel Oldenzalers.

Bij deze wordt u van harte uitgenodigd door de Eerste Oldenzaalse Historische Vereniging in oprichting. Woensdagavond 6 april kunt u aanwezig zijn, aanhoren en meepraten over de oprichting. Deze informatieavond zal gehouden worden in de hal van het gemeentehuis, aanvang om 19.30 uur. Burgemeester Patrick Welman zal een korte inleiding verzorgen als aftrap van de bijeenkomst.