In het Michgoriushuis werden interessante verhalen verteld voor een uitgebreid publiek.
In het Michgoriushuis werden interessante verhalen verteld voor een uitgebreid publiek. Foto: Picasa

Goede verhalen staan centraal op leuke Wereldverteldag in Oldenzaal

Afgelopen zondag 20 maart zijn over de hele wereld verhalen verteld, Wereldwijd. Het was namelijk de internationale Wereldverteldag 2022. Ook in Oldenzaal waren verhalen die verteld moesten worden. Jong en oud Oldenzaal was hiervoor uitgenodigd door de twee verhalenvertellers van 'De Blauwe Kom'.

OLDENZAAL - Het doorvertellen van historische verhalen is één van de oudste tradities die we hebben als mensheid. Immers, nog voor het geschreven woord zelf bestond vertelden mensen elkaar al verhalen. Ook in onze moderne tijd speelt het vertellen van een goed verhaal nog steeds een rol. Maya Plas en Niek van den Raad vertelden in het Michgoriushuis voor een aandachtig gehoorverhalen uit het verleden. Jong Oldenzaal was wel uitgenodigd, maar was relatief weinig van de partij. Dit omdat er in het stadstheater ook jeugdactiviteiten waren in verband met het jubileum van BoesCoolTuur. De medioren en senioren uit Oldenzaal en omgeving waren dan ook ruim in de meerderheid.

Het waren verhalen van ver en ik had in gedachten dat het verhalen zouden zijn van dichtbij en actueel. De muzikale, vluchtige ontmoeting met het muzikale duo zangeres Heleen Temmink en zanger / gitarist Frank Droste had best wat langer mogen duren. 


De uitnodiging die ik via Impuls had ontvangen had mijn nieuwsgierigheid gewekt. Zou dit dan het moment kunnen worden dat de onlangs opgeheven 'Proattafel' een vervolg zou kunnen krijgen? Deze bijeenkomsten werden op de zaterdagmiddagen om de wek gehouden in de keuken van de Hofkerk. Waar de oudere of eenzame zijn verhaal kwijt kon. Niet een voorstelling zoals dit, maar verhalen met interactie die zin gaven aan het bestaan van de deelnemers. Een terugkeer zou wenselijk zijn om deze deelnemers aan de praat te brengen en te houden. De verhalen verteldag was een bijzondere middag met een bijzondere ontmoeting.

Door Martin Meijerink

Pen